Fotograf slog mynt av synden i Mölle
Sveriges första gemensamma havsbad lockade stora skaror turister till Mölle. En driftig fotograf förstod hur man skulle kunna tjäna en hacka på detta syndens Mecka.

Badutflykt från Helsingborg till Ransvik utanför Mölle 1913.
Under en period kring sekelskiftet 1900 pågick en för denna tid moraliskt högst diskutabel verksamhet i Mölle: gemensamhetsbad!
Nyfikna turister från när och fjärran drogs till det lilla kustsamhället i nordvästra Skåne, samtidigt som sedlighetsivrarna förfasade sig. Det berättas att försiktigt lagda sommargäster begav sig till andra sidan Kullahalvön för att få sin post stämplad i grannorten Arild – allt för att inte riskera att bli förknippad med »synden i Mölle».
Ångbåtar från Köpenhamn
Vid mitten av 1800-talet hade omvandlingen från fiskeort till turistpärla inletts. Inte minst lockades många danskar och tyskar till Mölle av det natursköna läget vid Öresunds utlopp och den vilda naturen kring Kullens klippformationer. En lokal värdshusvärd hade redan 1845 avtalat med ett danskt rederi om ångbåtstrafik från Köpenhamn sommartid. Snart började inackorderingar, pensionat och hotell att slå upp sina portar – flera av dem finns ännu kvar.
Påfundet med könsgemensamma bad hade troligen tyskt ursprung – skicket var redan etablerat i Tyskland när det fick fäste i Mölle. Strömmen av badgäster tog extra fart när det blev känt att självaste kejsar Vilhelm II hade besökt platsen. Under en period gick det rentav direkttåg från Berlin hit.
Ransvik först med gemensamhetsbad
Det var vid Ransviks klipphällar, en kort promenad nordvästut från Mölles hamn, som män och kvinnor för första gången började att bada tillsammans i Sverige. Fotot ovan togs I Ransvik en sommardag 1913. En grupp glada semesterfirare – män och kvinnor – har av en lokal skeppare (beteckningen på båten visar att hemmahamnen var Helsingborg) forslats till den steniga badviken.
Personerna på bilden, med ett par undantag, tycks ha sin uppmärksamhet riktad åt ett annat håll än mot den som förevigar dem. Fotografen hette hur som helst Peter P Lundh (1865–1943). Han spelade en mycket viktig roll när ryktet om badmeckat Mölle spreds vida omkring.
Under åren 1907–14 innehade Lundh (av markägaren baron Gyllenstierna på Krapperups slott) ensamrätt för fotografering av badande vid Ransvik. Den driftige fotografen sålde sina bilder till besökarna som trevliga minnen av sin vistelse, och många av fotografierna trycktes i massupplagor som vykort.