Bettmann/Getty Images
Historiens-roligaste-vits

Ståuppkomikens fader sprängde alla gränser

Ord som ”balle” och ”fuck” hörde publiken aldrig i 1960-talets amerikanska underhållning. Komikern Lenny Bruce frossade i fula ord, men fick betala ett högt pris för sin provocerande stil.

Den amerikanske komikern Lenny Bruce revolutionerade ståupp-scenen, när han i början av 1960-talet slog igenom på USA:s nattklubbar. Inget var heligt för den unge mannen från New York, som mer än gärna tog sin an ämnen som ras, politik, religion och sex. Men hans vulgära stil gjorde att myndigheterna förföljde honom.

År 1961 greps Lenny Bruce för att han sagt ”kuksugare” under ett uppträdande på nattklubben Jazz Workshop i San Francisco. Det var första gången någonsin som det ordet yttrats på en amerikansk scen.

De följande åren övervakades Lenny Bruce ofta av civilklädd polis, när han uppträdde. Vid sju tillfällen greps han efter ett uppträdande – fem gånger för ”obscenitet” och två gånger för innehav av narkotika.

Vid samtliga tillfällen friades Lenny Bruce av rätten – polisen hade fabricerat bevisen för narkotikainnehav – men den 21 december 1964 tog hans tur slut.

Då dömde en domare i delstaten New York Lenny Bruce till fyra månader bakom galler tillsammans med småkriminella och personer med psykiska besvär.

”Om de griper mig i New York, den friaste staden i hela världen, är det slutet för min karriär.” Lenny Bruces profetiska uttalande.

Komikerns brott var att han under ett uppträdande i en av stadens ”comedy clubs” hade sagt att USA:s tidigare presidenthustru Eleanor Roosevelt hade ”läckra bröst”.

Rebellen dog av överdos

”Om de griper mig i New York, den friaste staden i hela världen, är det slutet för min karriär”, sa Lenny Bruce några år innan han dömdes. Det skulle visa sig stämma. Hans karriär tog aldrig fart igen efter domen. Färre klubbar var intresserade av att anlita den kontroversielle komikern, och snart eskalerade hans heroinmissbruk.

Lenny Bruce avled i augusti 1966 av en överdos i sitt hem i Hollywood Hills – endast 40 år gammal. In i det sista vidhöll han att det inte var honom det var fel på utan resten av världen:

”Jag är ingen komiker. Och jag är inte sjuk i huvudet. Det är världen som är sjuk, och jag är läkaren. Jag är en kirurg med en skalpell som skär bort falska värderingar.”

Världens Historia möter mörkret med ett leende 😁

Höstmörkret har fallit över oss, men vi går till motangrepp mot regn och kalla kvällar med ett antal artiklar om humor och underhållning genom historien.

▶︎ Du får fler gamla skämt här