Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Vem löste Rosettestenens gåta?

Den anmärkningsvärda stenen innehöll den förlorade nyckeln till två gåtfulla skriftspråk.

Peter Horree / Imageselect/Shutterstock

I juli 1799 gjorde franska soldater ett av historiens mest anmärkningsvärda fynd. Under restaureringen av ett fort vid den egyptiska staden Rosetta (på franska Rosette) lade en soldat märke till en stor sten, som var täckt med märkliga skrivtecken.

Rosettestenen skickades till Kairo, där franska forskare studerade den, medan avgjutningar och andra kopior skickades till Europas ledande vetenskapsmän.

Man kom fram till att inskriptionen var skriven med tre olika skrivtecken: forngrekiska, demotisk skrift och hieroglyfer.

Forskarna kände redan till forngrekiska och tydde snabbt den grekiska texten, som visade sig vara ett dekret skrivet av en egyptisk präst år 196 före Kristus.

Forskarna antog att de tre texterna kunde vara identiska, men innan de kunde tyda de resterande skrifterna intog britterna ­Egypten 1801. Rosettestenen togs som krigsbyte och skickades till London.

Där dechiffrerade forskare den demotiska texten genom att utgå från olika namn i den grekiska texten.

Till slut blev det den franske egyptologen Jean-François Champollion som 1822 även lyckades tyda de gåtfulla hieroglyferna på stenen.

Han kom bland annat fram till att hieroglyfer består av cirka 750 tecken, som både kan representera ljud och beteckna begrepp och föremål.

Läs också:

Språk

Varför skrivs det arabiska alfabetet från höger?

1 minut
Språk

Britterna kunde säga allt med blommor

3 minuter
Språk

Vad betyder ”Vatikanen”?

1 minut

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj