Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

År 1961 försökte exilkubaner störta Castro. De gick i land i Grisbukten, som egentligen borde heta Fiskbukten.

Kultur - Språk

Varför heter det Grisbukten?

Vad har Grisbukten på Kuba med svin att göra?

Ingenting! Grisbukten på Kuba har förmodligen fått sitt inte särskilt smickrande namn på grund av ett språkligt missförstånd.

På spanska heter bukten Bahía de Cochinos. Ordet cochinos översattes en gång till gris på engelska, men cochino är också det spanska namnet för fisken drottningtryckare som bukten är full av. Den kubanska bukten blev berömd efter ett invasions­försök den 17 april 1961, då 1400 exilkubaner med USA:s hjälp landsattes där för att avsätta den kommunistiske diktatorn Fidel Castro.­

Invasionen blev ett enda stort fiasko, bland annat på grund av bristande stöd från den amerikanske presidenten J F Kennedy. Efter kuppförsöket tillät Castro sovjetiska kärnladdade missiler på Kuba, ett drag som höll på att sätta i gång ett kärn­vapenkrig år 1962.

Läs också:

Revolution

Fidel Castros rebeller störtade Kubas avskydde diktator

16 minuter
Politiker

Fidel Castro överlevde 638 attentatsförsök och mordplaner

15 minuter
Vraket efter en nedskjuten B-26 Invader undersöks av kubanska soldater. Planet sköts ner under invasionen av Grisbukten i april 1961.
Krig

Amerikanskt fiasko i Grisbukten

11 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj