Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Det moderna Tyskland grundades när ett traktat undertecknades på slottet Versailles år 1871. Vilhelm blev den förste kejsaren i det nya tyska riket.

Kultur - Språk

Tyskland: Kärt barn har många namn

Varför är Tysklands namn så olika på olika språk?

Tyskarna heter ofta helt ­skilda saker på de olika europeiska språken. På franska heter de till exempel ”allemands”, medan britterna kallar dem för ”germans”.

Finländarna föredrar ”saksalainen” och på kroatiska blir det ”svapska­”.

De olika benämningarna på Tyskland och tyskar har sin grund i att landet förr bestod av flera skilda stammar. Till exempel bodde alemanii-stammen under forntiden längs den nuvarande fransk-tyska gränsen. Tidens fransmän, gallerna, kallade därför tyskarna för ”allemands” och sedan dess har namnet hängt med. Det finska namnet för Tyskland, ”Saksaa”, kommer av den tyska folkstammen saxarna som levde vid Östersjön. Det kroatiska ”Svapska” är efter stammen svaberna, som levde i våra dagars sydöstra Tyskland.

Britterna kallade tyskarna för almains, almans eller dutch fram till 1500-talet.

Därefter blev det ”germans” som kommer av det latinska ordet ”Germania”, vilket var romarnas namn på de tyska folkens land.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj