The Cotton Town digitisation project. Bilden är ursprungligen svartvit

Vem var den förste professionelle fotbollsspelaren?

Fergus Suter från Skottland blev den förste professionelle fotbollsspelaren, när han bytte ut sitt jobb som stenhuggare mot en tillvaro på gräsplanen.

Från stenhuggare till fotbollsproffs

Den skotske fotbollsspelaren Fergus Suter gick år 1878 över till klubben Darwen F.C. i nordvästra England. Då var det förbjudet med betald fotboll, och det väckte frågor när Fergus Suter efter klubb­bytet plötsligt slutade sitt arbete som stenhuggare.

Själv hävdade han att den lokala stenen var för svår­arbetad, men de flesta var av uppfattningen att skotten fick lön i sin nya klubb och alltså var den förste professionella spelaren.

Efter två säsonger gjorde Suter något oförlåtligt i fotbollsvärlden – han bytte klubb till Darwens ärkerivaler Blackburn Rovers.

När de båda lagen strax därpå möttes i november 1880 var stämningen på plan mycket hätsk. Fergus Suter hamnade själv i slagsmål med en av Darwens spelare. Retur­matchen ställdes in, och lagen vägrade att spela mot varandra igen – med undantag för den engelska FA-cupen.

Fergus Suter anses i dag vara en av de spelare som hjälpte Blackburn Rovers att bli en av Englands absoluta toppklubbar. Han deltog i fyra FA-cupfinaler och tog guld i tre. År 1888 lade han fotbollsskorna på hyllan – för övrigt samma år som det blev tillåtet med betalda spelare i Storbritannien.

De första proffsen fick betalt under bordet

I fotbollens hemland England utövades sporten officiellt av amatörer fram till mitten av 1880-talet. Fram till dess av­­visade det brittiska fotbollförbundet (FA) klubbar­nas önskemål om professionella spelare.

Trots det valde flera klubbar att belöna sina bästa spelare med stora summor pengar under bordet. I gengäld fick spelarna skriva under ett kontrakt som band dem till klubben. Många fick också räkningarna för sin ofta extravaganta livsstil betalda. Det var till exempel vanligt att spelarna hittade kontanter i skorna före matcherna.

Efter år 1885 kunde FA inte längre hålla fast vid reglerna kring amatörsporten. Antalet professionella lag ökade snabbt i England och Wales, medan skottarna fortfarande var amatörer. Först år 1893 accepterade många av Skottlands klubbar avlönade spelare.