Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Fergus Suter fick lön för att spela fotboll.

Kultur - Sport

Vem var den förste professionelle fotbollsspelaren?

Fergus Suter från Skottland blev den förste professionelle fotbollsspelaren, när han bytte ut sitt jobb som stenhuggare mot en tillvaro på gräsplanen.

Från stenhuggare till fotbollsproffs

Den skotske fotbollsspelaren Fergus Suter gick år 1878 över till klubben Darwen F.C. i nordvästra England. Då var det förbjudet med betald fotboll, och det väckte frågor när Fergus Suter efter klubb­bytet plötsligt slutade sitt arbete som stenhuggare.

Själv hävdade han att den lokala stenen var för svår­arbetad, men de flesta var av uppfattningen att skotten fick lön i sin nya klubb och alltså var den förste professionella spelaren.

Efter två säsonger gjorde Suter något oförlåtligt i fotbollsvärlden – han bytte klubb till Darwens ärkerivaler Blackburn Rovers. När de båda lagen strax därpå möttes i november 1880 var stämningen på plan mycket hätsk. Fergus Suter hamnade själv i slagsmål med en av Darwens spelare. Retur­matchen ställdes in, och lagen vägrade att spela mot varandra igen – med undantag för den engelska FA-cupen.

Fergus Suter anses i dag vara en av de spelare som hjälpte Blackburn Rovers att bli en av Englands absoluta toppklubbar. Han deltog i fyra FA-cupfinaler och tog guld i tre. År 1888 lade han fotbollsskorna på hyllan – för övrigt samma år som det blev tillåtet med betalda spelare i Storbritannien.

Läs också:

Sport

Bilhandlare skapade vansinnig sport

1 minut
Fotbollspelare på 1800-talet
Sport

Fotbollssporten skapades på pub

3 minuter
Sport

Fotbolls-VM i siffror

4 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj