Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Fotbollsdomare delar ut rött kort.

Vem fick det första röda kortet?

Efter att ha dömt i en kontroversiell fotbollsmatch stannar en brittisk domare vid ett trafikljus. Då får han en idé, som förändrar fotbollen för alltid.

Tadeáš Bednarz

Chilenaren Carlos Caszély har den tvivelaktiga äran av att vara den förste kände fotbollsspelaren som utvisas efter att ha fått ett rött kort. Den historiska händelsen ägde rum under VM 1974, då Caszély efter 67 minuter gick hårt åt den vättyske spelaren Berti Vogts.

Det röda kortet hade införts fyra år tidigare under VM 1970 som ett sätt att kommunicera med fotbollsspelare trots språkförbistring. Mannen bakom kortet var den brittiske domaren Ken Aston, som själv hade upplevt hur svårt det var att kontrollera en match, när spelarna ofta inte förstod honom – och ibland inte uppfattade att de utvisats.

Under kvartsfinalen i VM 1966 visade den tyske domaren Rudolf Kreitlein ut argentinaren Antonio Rattín, men Rattín förstod till en början inte att han blivit utvisad.

© AP/Ritzau Scanpix

Skandalmatch ledde till kort

Det skedde till exempel 1966, då argentinaren Antonio Rattín vägrade att lämna planen, trots att domaren visat ut honom. Efter tio minuter med tumult eskorterades argentinaren från planen av polisen och efter matchen förkunnade han att han inte hade märkt att han utvisats.

En tid efter matchen föreslog Aston att domare skulle förses med ett gult och ett rött kort, så att spelarna skulle kunna se att de fick en varning eller en utvisning. Enligt Aston fick han idén, när han stannade vid en korsning med trafikljus. Medan han stod och väntade insåg han att trafikljusets färger även skulle kunna användas på fotbollsplanen.

”Jag tänkte: ’gult, ta det lugnt – rött, du är ute’”, förklarade Aston senare.

Video: Se ett antal av fotbollens mest famösa röda kort

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj