Skammens final gav fotbollsvärlden blodiga händer
Champions Leaguefinalen 1985 - eller rättare sagt finalen i Europacupen för mästarlag, som turneringen hette då – blev en mardröm. På Heyselstadion i Belgien gick brittiska fotbollshuliganer bärsärkagång och utlöste panik bland åskådarna. 39 anhängare till Juventus trampades ner och klämdes ihjäl.

Kravallerna under mästarlagsfinalen på Heyselstadion år 1985 fick Juventusanhängare att springa mot utgången i panik. Hundratals av dem trycktes upp mot en mur och en efter en klämdes ihjäl.
Heyselstadion i Bryssel var i början av 80-talet i så dåligt skick att den egentligen inte höll för större arrangemang. Ändå skulle finalen i Europacupen 1985 hållas här.
Juventus klagade och ville att finalen skulle flyttas. Deras motståndare från FC Liverpool instämde i klagomålet, men UEFA sa nej.
Stenar låg redo att kastas
Just småsten och betongklumpar från publikplatserna som börjat falla sönder utlöste oroligheterna, som bröt ut en timme före avspark. Bara en enkel avspärrning skilde de olika fangrupperna åt och här började huliganer att samla ihop stenarna som låg vid deras fötter.
Snart anföll fotbollshuliganer på bägge sidor om avspärrningen varandra. Strax innan oroligheterna bröt ut tog sig de första Liverpoolanhängarna genom avspärrningen in till italienarna. Familjefäder, barn och andra som bara kommit för att se på fotboll flydde i panik.
Betongmur blev dödsfälla
En betongmur stoppade deras flykt och allteftersom fler pressade på för att ta sig bort från de sparkande brittiska fansen, som också hade järnrör, började åskådarna närmast muren svimma av syrebrist. Då polisen så småningom lyckades skilja de två grupperna åt låg 39 Juventusanhängare döda vid muren.
Matchen spelas ändå
Av rädsla för ännu värre oroligheter blåstes matchen ändå igång och Juventus vann. Med hjälp av tevebilder dömdes elva brittiska fotbollshuliganer för dråp tillsammans med tre säkerhetsansvariga belgare. Engelska klubbar uteslöts från alla europeiska klubbturneringar på obestämd tid – en karantän som hävdes först år 1990.