Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

När uppfanns schack?

Schack var ursprungligen ett indisk strategispel som skulle simulera ett slagfält. Det var emellertid först när de muslimska morerna finputsade reglerna som brädspelet blev riktigt populärt.

Smithsonian American Art Museum, Museum purchase

En tidig variant av brädspelet schack spelades i norra Indien på 500-talet. Spelet, som kallades caturanga, var ett strategiskt krigsspel. Brädet föreställde ett slagfält och två spelare använde pjäser med olika egenskaper för att utmanövrera varandra och döda motståndarens kung.

Drottningen, som på den tiden kallades minister, fick dock endast flytta ett fält diagonalt i alla riktningar. Löparen, som då kallades elefant, fick å sin sida flytta två fält åt alla sidor och hoppa över andra pjäser.

Från Indien spred spelet sig på 600-talet till Persien, där reglerna utvecklades ytterligare. Perserna införde till exempel att en spelare skulle säga shah eller shah mat (”kung” och ”kungen är död” på persiska) när kungen attackerades.

© Shutterstock

Brädspelet fördes troligen till Europa på 900-talet av de muslimska morerna. De följande århundradena var spelet ett populärt tidsfördriv vid de europeiska hoven och utvecklades till det vi i dag kallar schack.

Flera av pjäserna fick sina nuvarande pjäser – hästen, tornet och drottningen – och reglerna ändrades för att göra spelet mer dynamiskt och snabbare. Bland annat fick drottningen och löparen mer framträdande roller.

Den första moderna schackturneringen hölls 1851 i London med deltagande av sexton av Europas mest kända spelare. Turneringens vinnare blev Adolf Anderssen från Tyskland.

Läs också:

Sport

Golf lokkede unge mænd i fordærv

1 minut
Sport

Tjurfäktning: Fascinerande eller förfärligt?

4 minuter
Sport

Vem var först under tio sekunder på hundra meter?

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj