Getty Images
Muhammad Ali i boxningsringen.

Muhammad Ali: Hans tuffaste motståndare var USA

Han hade en fruktansvärd högernäve, en stor mun och ett ännu större ego. Muhammad Ali stod orädd upp mot alla i och utanför ringen. Även om det kostade honom hans karriär.

Visste du att Muhammad Ali började boxas för att han ville ge den pojken som stulit hans cykel stryk? Att han bytte namn för att kasta av sig slaveriets kedjor? Och att han blev avstängd från boxningen för att han vägrade att strida i Vietnamkriget?

Lär känna boxaren som drev sina motståndare till vansinne när han dansade som en fjäril och stack som ett bi.

Hur såg Muhammad Alis barndom ut?

Muhammad Ali föddes den 17 januari 1942 i staden Louisville i delstaten Kentucky i sydöstra USA.

Hans far Cassius Marcellus Clay Sr. var skyltmålare och hans fru Odessa O'Grady Clay arbetade som hembiträde.

Familjen, som också hade den två år yngre sonen Rudolph, tillhörde den svarta medelklassen och ägde ett anspråkslöst hus.

Familjen var dock inte förmögen.

"De flesta av våra kläder kom från second hand-butiker. Det gällde även mina begagnade skor, som kostade en eller två dollar", berättade Ali senare.

Ali tyckte om att hjälpa sin pappa på jobbet, men skolan var en utmaning. Han kämpade med att läsa och skriva, svårigheter som på den tiden ansågs vara ett tecken på bristande intelligens, men som vetenskapen nu vet ofta orsakas av dyslexi.

"Cassius Clay är ett slavnamn. Jag har inte valt det och jag vill inte ha det." Muhammad Ali när han bytte namn.

När han gick ut high school 1960 var det utan examensbevis – istället fick Ali bara ett papper på att han hade deltagit i undervisningen.

Hur blev Muhammad Ali den yngsta världsmästaren någonsin?

I oktober 1954 besökte Ali och en vän ett köpcentrum i centrala Louisville. På vägen hem upptäckte Ali att hans dyrgrip – en helt ny cykel i röda och vita färger – hade blivit stulen.

I sitt sökande efter cykeln hamnade han i köpcentrets källare, där Columbia Gym låg. Här tränade boxningstränaren Joe E. Martin lokala talanger.

Gråtande berättade Ali för den vuxne mannen att han skulle sparka cykeltjuven i arslet när han hittade honom.

Muhammad Ali som ung mästare.

Muhammad Ali hette från början Cassius Clay. Boxaren hade fått sitt namn efter en vit politiker som kämpade mot slaveriet under inbördeskriget.

© Getty Images

Martin tog en titt på Ali, som vid den tiden vägde 40 kg, och anmärkte att han nog borde lära sig att boxas först.

Strax därefter gick Ali med i boxningsklubben och från dag ett uppträdde han med ett självförtroende som provocerade de erfarna boxarna.

"Han skröt alltid om att han var bäst och att han en dag skulle bli mästare", sa Martin senare.

Men det stod omedelbart klart att Ali hade både talangen och viljan att vinna. Bara sex veckor efter sin första träningsdag mötte Ali en äldre och mer erfaren motståndare vid namn Ronnie O'Keefe – och vann.

Muhammad Ali med sin tränare Joe Martin.

Muhammad Ali med sin tränare Joe Martin. Enligt Ali lärde tränaren honom att "dansa som en fjäril och sticka som ett bi".

© The Courier-Journal

Efter att ha vunnit flera lokala och nationella titlar deltog den 18-årige Ali i de olympiska sommarspelen 1960 i Rom. Han tog hem en guldmedalj i lätt tungvikt. Fyra år senare var Ali redo att utmana Sonny Liston – den regerande världsmästaren i boxningens mest prestigefyllda klass: tungvikt.

Ali använde sig av en ny metod. Han använde så kallat "trash talk" för att misshandla sin motståndare verbalt.

"Är han inte ful? Han är för ful för att bli världsmästare", sade Ali om sin 34-årige motståndare Sonny Liston i en TV-intervju före matchen.

Till observatörernas och sportjournalisternas förvåning besegrade han Sonny Liston och den 22-årige världsmästaren firade sin triumf högljutt.

"Jag är den störste" utropade han efter segern inför rullande TV-kameror.

Kommentaren väckte uppseende – inte bara på grund av Alis anmärkningsvärda självsäkerhet, utan också för att traditionen föreskrev att svarta idrottare, även om deras motståndare också var svart, höll tyst efter en seger för att undvika att förolämpa vita.

Hur påverkades Muhammad Ali av medborgarrättsrörelsen?

Muhammad Ali växte upp i ett rassegregerat USA. Svarta och vita levde, bodde och gick i skolan åtskilda, och segregationen var helt laglig.

År 1896 hade Högsta domstolen slagit fast att svarta och vita kunde leva "åtskilda men jämlika".

Att rasismen levde kvar även 100 år efter avskaffandet av slaveriet stod helt klart för Ali 1955.

I augusti samma år kallade Emmett Till, en 14-årig svart pojke, en vit kvinnlig expedit i en butik i Mississippi för "baby".

Kommentaren fick tragiska konsekvenser. Några dagar senare kidnappade, torterade och mördade kvinnans man och en medbrottsling Till.

När de två männen sedan frikändes av en helvit jury blossade ilskan upp i det svarta samhället. Några månader senare tog medborgarrättsrörelsen fart på allvar.

"Även om jag inte kände Emmett Till personligen såg jag honom i varje liten svart pojke och flicka jag träffade. När jag såg hans bild i tidningen insåg jag att historien lika gärna kunde ha handlat om mig eller min bror", sade Ali senare.

Varför blev Muhammad Ali muslim och bytte namn?

I december 1961 fångade en karikatyr i en tidning Muhammad Alis uppmärksamhet.

Teckningen visade en vit slavägare som piskade en slav samtidigt som han insisterade på att slaven skulle be till Jesus.

Teckningen publicerades i den muslimska veckotidningen "Muhammad Speaks" och budskapet var tydligt: kristendomen var de vita förtryckarnas religion.

"Den teckningen gjorde något med mig", skrev Ali senare.

Han bestämde sig för att gå på ett möte med en muslimsk predikant.

"Så fort jag hörde vad som sades visste jag att det här var vad jag hade sökt efter i hela mitt liv", sade han senare.

Muhammad Ali konverterade till islam i februari 1964 – ett djupt kontroversiellt beslut som kostade honom både sponsorer och fans. Ändå valde han att stå fast vid sin övertygelse, även om det var riskfyllt.

När han konverterade bytte han också namn. Den 6 mars 1964 blev Cassius Clay Muhammad Ali.

"Cassius Clay är ett slavnamn. Jag har inte valt det och jag vill inte ha det", förklarade han. Under slaveriet fick svarta människor ofta ägarens efternamn.

Vad var Nation of Islam?

Det trossamfund som Ali anslöt sig till var Nation of Islam, en muslimsk sekt som grundades 1930. Sekten kombinerade islam och svart nationalism.

Enligt Muhammad Alis nya tro hade Gud – Allah – låtit de vita härska i 6 000 år. Den perioden tog slut 1914 och nu var det de svartas tur.

Muhammad Ali med Nation of Islam.

Från 1961 började Ali delta i möten med Nation of Islam, vars talesman Malcolm X blev Alis andliga mentor.

© Library of Congress

Den nya ordningen predikade bland annat att svarta skulle vara självförsörjande, äga och driva sina egna företag och så småningom ha en egen stat bestående av de gamla slavstaterna Georgia, Alabama och Mississippi.

Sektens medlemmar var underkastade strikta moraliska och etiska regler, inklusive ett strikt förbud mot sex utanför äktenskapet.

Ali hade mycket svårt att följa denna regel. Han gifte sig fyra gånger och var upprepade gånger otrogen mot sina fruar.

Åtminstone en av dem, Veronica Porché, Alis tredje fru, förlät dock sin man. Hon trodde att berömmelsen var anledningen till att Ali frestades över sina tillgångar.

"Frestelsen var för stor för honom när kvinnor kastade sig över honom", förklarade Porché efter skilsmässan.

Muhammad Ali vs Joe Frazier.

Ali blev känd för sitt aggressiva fotarbete som överlistade och frustrerade motståndarna.

© Getty Images

Muhammad Ali utkämpade århundradets match

Muhammad Ali vann och återvann världsmästartiteln tre gånger. Matcherna är några av de bästa i boxningshistorien och sågs av miljarder TV-tittare runt om i världen.

Varför blev Muhammad Ali en vapenvägrare?

När Muhammad Ali förklarades lämplig för militärtjänst 1966 – under Vietnamkriget – ansökte han om dispens på religiösa grunder.

Ansökan beviljades, men justitiedepartementet avslog kort därefter ansökan med motiveringen att man inte trodde på Alis vittnesmål.

Muhammad Ali som vapenvägrare.

När Ali dök upp på rekryteringskontoret och vägrade att strida i Vietnamkriget fick det stora konsekvenser. Under de potentiellt bästa åren av sin karriär, från 1966 till 1969, blev han förbjuden att boxas.

© Getty Images

När Muhammad Ali året därpå – den 28 april 1967 – dök upp på arméns rekryteringscenter i Houston, underlät han att kliva fram när hans namn ropades upp.

"Det är inte i enlighet med min tro att acceptera en sådan kallelse", sa han till pressen strax efteråt.

Men tro var inte Alis enda skäl till att vägra gå ut i krig. Politiska skäl spelade också in för världsmästaren, som ansåg att han och vietnameserna kämpade mot samma fiende.

"Jag har inget otalt med några Viet Cong-soldater. Varför skulle jag skjuta dem? De har aldrig kallat mig neger. De har aldrig lynchat mig eller attackerat mig med hundar. De har heller aldrig berövat mig min nationalitet, våldtagit eller dödat min far och mor", utvecklade han.

Ali visste att hans uttalanden kunde kosta honom hans karriär, men valde ändå att stå på sig. Kampen utanför ringen hade nu blivit den viktigaste för Muhammad Ali.

Hamnade Muhammad Ali i fängelse?

Samma dag som Muhammad Ali vägrade att göra militärtjänst drogs hans boxningslicens in.

Cirka två månader senare – den 20 juni 1967 – fann domstolen i Houston honom skyldig till att ha brutit mot inkallelselagen. Straffet blev fem års fängelse och 10 000 dollar i böter. Han överklagade domen och undvek därmed fängelsestraffet.

"Jag har inget otalt med några Viet Cong-soldater. Varför skulle jag skjuta dem? De har aldrig kallat mig nigger." Muhammad Ali om sina skäl att vägra delta i Vietnamkriget.

Trots att Ali inte fick boxas under tiden som fallet pågick, arbetade tiden till Alis fördel tills fallet togs upp i domstol igen. Motståndet mot Vietnamkriget växte stadigt och i slutet av 1960-talet stod 210 000 män åtalade för brott relaterade till värnplikt.

När Alis fall nådde Högsta domstolen i juni 1971 valde domstolen att avskriva åtalet.

Vad var "The Rumble in the Jungle"?

När Muhammad Ali fick tillbaka sin licens 1971 gick han omedelbart upp i ringen för att vinna tillbaka sin titel.

Den första matchen var mot Joe Frazier, boxaren som hade blivit världsmästare i tungvikt under Alis frånvaro.

Den rostiga Ali förlorade – det första nederlaget i stjärnboxarens professionella karriär. Han återfick dock snabbt sin gamla form och 1974 var han redo att utmana den nu regerande världsmästaren George Foreman. De två boxarna krävde ett så högt arvode att det behövdes en sponsor.

Muhammad Ali i Vita huset.

Efter Vietnamkriget kom Ali tillbaka in i rampljuset. Han föreläste om medborgarrättsrörelsen och bjöds in till Vita huset av alla amerikanska presidenter fram till sin död.

© Courtesy Ronald Reagan Library

Zaires diktator, Mobutu Sese Seko, anmälde sig i hopp om att det viktiga sportevenemanget skulle ge honom positiv uppmärksamhet.

Som ett resultat ägde matchen rum den 30 oktober i Kinshasha, Zaire (nu Demokratiska republiken Kongo).

Den ovanliga arenan fick Ali att döpa evenemanget till "The Rumble in the Jungle". Före matchen överträffade han sig själv i verbala trakasserier av sin motståndare. Den här gången fick skämten en nästan poetisk kvalitet:

“Dansa som en fjäril, sticka som ett bi. George can't hit what he can't see" var den första delen av ett långt rim, som i rytm och komposition påminner om den musikgenre som i slutet av 1970-talet skulle komma att kallas rap.

Hur dog Muhammad Ali?

Efter en rad nederlag drog sig Ali tillbaka från boxningen 1981. Han hade 56 segrar, 37 på knockout. Hans nederlag uppgick till endast fem.

De följande åren ägnade Ali åt humanitärt och politiskt arbete. 1988 besökte han t.ex. den afrikanska staten Sudan för att uppmärksamma världen på svälten i det fattiga landet.

Ali hade dock fortfarande sin udd kvar. Han stödde öppet palestinska aktivister och besökte bland annat Iraks diktator Saddam Hussein.

År 2005 tilldelades Muhammad Ali presidentens frihetsmedalj. När Ali fick medaljen av president George W. Bush led han redan av Parkinsons sjukdom, en obotlig sjukdom som gradvis bryter ner hjärnceller.

Under de följande åren förvärrades sjukdomen och den 3 juni 2016 avled Muhammad Ali.