INAH
Maya bollsport

Minnestavla från mayas blodiga favoritsport upptäckt

I mer än tusen år tävlade mayafolket i en blodig bollsport, där förlorarna kunde förvänta sig att offras till gudarna. Fyndet av en tjusig minnestavla i Chichén Itzá kan bli nyckeln till att förstå sporten.

I den berömda mayastaden Chichén Itzá i sydöstra Mexiko har arkeologer gjort ett spektakulärt fynd.

Djupt inne i templet Casa Colorada upptäcktes en minnestavla, som en gång i tiden sannolikt har suttit över ingången till en arena för bollsporten, som av maya kallades pitz – och som i olika former spelades i Centralamerika i mer än 3 000 år.

Det mexikanska Instituto Nacional de Antropología e Historia har nyligen berättat om fyndet i ett pressmeddelande.

Tavlan är anmärkningsvärd bland annat för att den innehåller inskriptioner. Det är den första fullständiga text som hittats i Chichén Itzá. Med hjälp av inskriptionen kan forskarna se att tavlan är en avbildning av en match i bollsporten år 894.

Maya bollsport

På tavlan syns bland annat två spelare – troligen från olika lag, eftersom de är klädda olika.

© INAH

Klädda för att spela

På ena sidan av tavlan syns två personer, som båda är klädda för att spela.

”Personen till vänster bär en fjäderprydnad och en gördel med ett blomsterliknande inslag – antagligen en näckros”, förklarar arkeologen Pérez Ruiz.

”Hans motståndare bär en huvudbonad som är känd som en ’ormturban’, och som återges på flera platser i Chichén Itzá. Personen bär också de skydd som vi vet användes i bollsporten.”

Pitz var otrolig blodigt, eftersom bollen var gjord av hårt gummi, och spelarna höll inte igen i närkamperna. Trots att spelarna använde skydd, berättade några av de få spanjorer som sett en match att benbrott och sår som behövde sys var fullt normalt.

Det har ännu inte gått att tyda den långa inskriptionen på tavlan, men när det sker kan det bli ett genombrott för förståelsen av sporten.