Library of Congress
Match i amerikansk fotboll

Hur uppstod amerikansk fotboll?

Muskulösa män som tacklade varandra på ett fält – amerikansk fotboll började som en vild och brutal sport, men har med tiden mildrats och förvandlats till en av världens populäraste idrotter.

Den första matchen i amerikansk fotboll spelades den 6 november 1869 mellan två lag från universiteten Rutgers och Princeton. Dåtidens variant av amerikanska fotboll var emellertid långt ifrån den idrott som utövas i dag.

När spelarna for omkring på planen år 1869 påminde amerikansk fotboll mest av allt om en obskyr kombination av rugby och fotboll. Varje lag hade 25 spelare, som alla sprang efter en rund boll, som de bara fick sparka och slå på.

Under åren som följde tog alltfler universitet till sig den nya sporten, men de spelade med olika regler. I många fall var det hemmalaget som bestämde hur matchen skulle spelas, till exempel om spelarna fick lov att springa med bollen i händerna.

Match i amerikansk fotboll

Amerikansk fotboll var ursprungligen en oerhört brutal sport. Skadorna var många och det inträffade till och med dödsfall. År 1905 dog 19 spelare.

© Library of Congress

Nya regler skapade amerikansk fotboll

Ett stort steg mot vår tids amerikanska fotboll togs år 1880, då Walter Camp vid Yale University, i dag känd som den amerikanska fotbollens fader, fick igenom ett antal regeländringar.

De nya reglerna tillät bland annat bara elva spelare på planen och införde den karakteristiska så kallade snap som i dag inleder spelsekvenser i amerikansk fotboll. En kort tid senare infördes även ett nytt poängsystem – och därmed var amerikansk fotboll i praktiken en helt annan sport än rugby och fotboll.

År 1922 bildades National Football League (NFL). Därmed spelades amerikansk fotboll inte bara på universiteten, utan även av professionella lag runtom i USA. På 1960-talet hade amerikansk fotboll blivit USA:s populäraste sport, och framgången nådde nya höjder när den årliga finalen Super Bowl infördes år 1967.

I dag är Super Bowl ett av världens största årligen återkommande idrottsevenemang, som bara överträffas i antal tittare runtom i världen av Champions League-finalen i fotboll.