Wikimedia
Fodbold Grundlæggelse

Fotbollssporten skapades på pub

Om fotbollssportens skapare kunde se när europamästerskapet spelas nu i dagarna skulle de skaka på huvudet. Spelet har har nämligen inte många likheter med den sport de skapade en höstdag 1863.

Alla stora civilisationer, från kineserna till de gamla grekerna och aztekerna, har sprungit runt och sparkat på bollar. Men i forna dagar kunde spelet knappast kall­as fotboll; det var det alldeles för kaotiskt och våldsamt för.

Exempelvis var fotbollen i medeltidens England inte något spel med 22 spelare uppdelade i två lag – i stället sprang hela byar efter bollen på ett öppet fält. På väg mot mål knuffades motspelarna så brutalt undan att många skadade sig.

Försök att förbjuda fotboll

Hela sju engelska kungar försökte förbjuda spelet – Edvard IV utfärdade år 1477 en lag som löd:

”Ingen får utöva förbjudna spel som tärning, hästskokastning, fotboll eller liknande. Varje frisk och rörlig person bör i stället öva med pil och båge.”

Under 1800-talet utvecklade engelska universitet olika former av spel som gick ut på att sparka in en boll i ett mål, men reglerna varierade. Vid några universitet fick spelarna ta bollen under armen och springa iväg – men då fick de också stoppas med alla tänkbara medel.

Fotboll kom till världen på en pub

Vändpunkten kom år 1863 då tolv fotbollsklubbar möttes på puben The Freemasons Arms i London. Där fastslogs de första gemensamma reglerna för association football, som sporten döptes till.

Klubben Blackheath lade snabbt in sina protester eftersom de nya reglerna förbjöd krokben, brottargrepp och att spelare sprang med bollen i händerna.

LÄS MER: Världens första fotbollsregler

De tolv klubbar som möttes på Freemasons Arms och lade grunden till de första gemensamma reglerna i fotboll var: Crystal Palace, Barnes, Crusaders, Forest of Leytonstone, Civil Service, No Names, Kilburn, Blackheath, Kensington School, Perceval House (Blackheath), Surbiton and Blackheath Proprietary School.

© Freemasons Arms

Några år senare blev klubben i stället medgrundare till rugbyförbundet, men inte utan att efterlämna ett tydligt avtryck från fotbollens regler: Under de första åren fick spelarna faktiskt ta bollen med händerna och lägga den till rätta innan de sparkade den vidare.

Att spelare fick ta bollen med händerna är inte den enda regel som kan tyckas underlig för dagens fans. Det skulle ta femtio år av justeringar innan sporten började likna den fotboll vi är vana vid i dag.

Fotbollens milstolpar

  • 1864: Efter antagandet av det gemensamma regelverket spelar engelska lag vänskapsmatcher i sju år.
  • 1871: Landstäckande ligafotboll införs och den första matchen är en uppgörelse i den engelska FA-cupen. Barnes Rugby F.C. vinner med 2–0 över klubben Civil Service F.C.
  • 1872: Skottland och England spelar historiens första landskamp. Den är oerhört tråkig och slutar 0–0.
  • 1884: Home Championship heter den första turneringen för landslag. England möter Skottland, Wales och Irland.
  • 1885: Professionella fotbollsspelare blir tillåtna efter flera år av oegentligheter med betalningar under bordet.
  • 1895: Den första dammatchen – ett utvalt lag från norra England möter södra England.
  • 1908: Olympiska spelen har för första gången fotboll på programmet. England vinner, som förväntat, guld medan Danmark överraskande tar silver.
  • 1930: Första världsmästerskapen hålls i Uruguay men få europeiska lag orkar resa så långt. Uruguay tar guld.
  • 1960: Frankrike är värdnation för de första slutspelen i europamästerskapen. Bara fyra lag deltar.