Lev Yashin

Rädslan för Sovjetunionens landslag och deras legendariska målvakt Lev Yashin gjorde att Spanien vägrade att ställa upp.

© Shutterstock
Kultur - Sport

EM-historiens värsta skandaler

Rädslan för att förlora, gränskonflikter och inbördeskrig har flera gånger hindrat ett land att ställa upp i fotbolls-EM. År 1992 utnyttjade Danmark till exempel att Jugoslavien tvingades dra sig ur tävlingen.

Precis som i OS och VM har också fotbolls-EM drabbats av politiska skandaler. Redan under kvalificeringen till det första europamästerskapet år 1960 ledde politisk inblandning till problem.

General Franco la sig i

Spanien skulle möta de olympiska mästarna från Sovjetunionen och general Franco fruktade ett svidande nederlag. Under det spanska inbördeskriget hade Franco tagit makten genom en kupp och massakrerat motståndarna som stöttades av Sovjetunionen. Franco ville undvika en förlust mot ärkefienden till varje pris.

Han förbjöd Spanien att spela mot Sovjetunionen och landet diskvalificerades. Sovjetunionen kom ända till final och vann historiens första EM-guld.

Albanien gick vidare efter grekiskt avhopp

Bara fyra år senare gick det fel igen. Grekland skulle möta Albanien i kvalificeringen till EM år 1964, men formellt sett låg de två länderna fortfarande i krig och hade ännu inte löst en långvarig gränskonflikt. Grekerna vägrade att ställa upp och Albanien gick därför vidare utan att ha spelat någon match.

Danmark kom med efter uteslutning

År 1991 hade Jugoslavien kvalificerat sig till EM men så bröt det blodiga inbördeskriget ut i landet. FN vidtog en resolution som bl.a. förbjöd sportsliga möten med Serbien och Montenegro som fortfarande kallade sig Jugoslavien och bar huvudansvaret för blodbadet.

Resolutionen antogs den 30:e maj 1992 – och UEFA följde FN:s uppmaning. Tio dagar före EM i Sverige diskvalificerades Jugoslavien och Danmark fick ta deras plats. Dåligt förberedda och mycket överraskande dök det danska landslaget upp och vann EM-bucklan.

Läs också:

Fotbollspelare på 1800-talet
Sport

Fotbollssporten skapades på pub

3 minuter
Sport

Fotbolls-VM i siffror

4 minuter
Sport

Den värsta skandalen: Tour de France 1904

10 minuter

Logga in

Fel: Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
VisaDölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!