EM-historiens värsta skandaler

Rädslan för att förlora, gränskonflikter och inbördeskrig har flera gånger hindrat ett land att ställa upp i fotbolls-EM. År 1992 utnyttjade Danmark till exempel att Jugoslavien tvingades dra sig ur tävlingen.

Lev Yashin

Rädslan för Sovjetunionens landslag och deras legendariska målvakt Lev Yashin gjorde att Spanien vägrade att ställa upp.

© Shutterstock

Precis som i OS och VM har också fotbolls-EM drabbats av politiska skandaler. Redan under kvalificeringen till det första europamästerskapet år 1960 ledde politisk inblandning till problem.

General Franco la sig i

Spanien skulle möta de olympiska mästarna från Sovjetunionen och general Franco fruktade ett svidande nederlag.

Under det spanska inbördeskriget hade Franco tagit makten genom en kupp och massakrerat motståndarna som stöttades av Sovjetunionen. Franco ville undvika en förlust mot ärkefienden till varje pris.

Han förbjöd Spanien att spela mot Sovjetunionen och landet diskvalificerades.

Sovjetunionen kom ända till final och vann historiens första EM-guld.

General Francisco Franco (1892–1975) segrade över republikanerna i det spanska inbördeskriget och styrde Spanien som diktator från 1939 till sin död 1975.

© Anefo / Wikimedia

Albanien gick vidare efter grekiskt avhopp

Bara fyra år senare gick det fel igen. Grekland skulle möta Albanien i kvalificeringen till EM år 1964, men formellt sett låg de två länderna fortfarande i krig och hade ännu inte löst en långvarig gränskonflikt.

Grekerna vägrade att ställa upp och Albanien gick därför vidare utan att ha spelat någon match.

Danmark kom med efter uteslutning

År 1991 hade Jugoslavien kvalificerat sig till EM men så bröt det blodiga inbördeskriget ut i landet.

FN vidtog en resolution som bl.a. förbjöd sportsliga möten med Serbien och Montenegro som fortfarande kallade sig Jugoslavien och bar huvudansvaret för blodbadet.

Resolutionen antogs den 30:e maj 1992 – och UEFA följde FN:s uppmaning. Tio dagar före EM i Sverige diskvalificerades Jugoslavien och Danmark fick ta deras plats.

Dåligt förberedda och mycket överraskande dök det danska landslaget upp och vann EM-bucklan.

Inbördeskriget mellan kroater, serber, slovener, bosnier och bosniaker varade från 1991 till 1995 och splittrade det forna Jugoslavien i ett antal småstater.

© Peter Božič / Wikimedia