Bridgeman

Sex orsaker till att kaffet intog Europa

Kaffedrickandet är ett viktigt inslag i miljoner européers liv. Kaffets långa resa till våra fikabord började på havet och slutade i en burk

1. Handelsmän älskade kaffebönor

På 1500-talet uppstod flera handelsrutter mellan Västafrika och länderna vid Röda havet. Kaffe­bönorna blev snart populära bland arabiska handelsmän. De seg­lade bönorna från den afrikanska kusten till Jemen där staden Mocka blev den främsta handelsplatsen.

Handelsresande seglade till staden Mocka.

© Bridgeman

2. Turkarna erövrade kaffets stad

Under medeltiden hade Osmanska ­riket så stora framgångar på slag­fälten att de till och med erövrade kaffet.

Med centrum i dagens Turkiet lyckades sultaner lägga stora delar av den arabiska världen under sig.

När turen kom till Jemen i början av 1500-talet tog turkiska styrkor kontrollen över världen största kaffe­marknad. De började importera bönorna och år 1555 öppnades Istanbuls första kaffehus.

3. Debattörer gick på kaffehus

Före kaffets intåg var barer och krogar viktiga samlingspunkter. Alkoholkonsumtionen var hög och den intellektuella nivån låg.

Den kulturen förändrades i och med kaffets inträde på 1600-talet. På de nya kaféerna växte en ny samtalskultur fram. Där dryftades nyktert allt från politik till vetenskap.

Londons första kaffehus öppnade på 1650-talet och var mycket välbesökt.

© Getty Images

4. Kaffe satte igång fransk matsmältning

I Frankrike värdesattes kaffe inte enbart för att underlätta samtal. Många franska män menade också att matsmältningen påverkades positivt av drycken. De ansåg att kaffe var en perfekt avslutning på de ofta tunga måltiderna i det franska köket. Paris första kafé öppnade år 1672 och det fick snart sällskap av hundratals andra.

Kaffebönorna blev vanliga i Paris omkring år 1670.

© Shutterstock

5. Alla fick råd med kaffe

Européernas kaffekonsumtion exploderade i slutet av 1600-talet och detsamma gällde kaffe­priserna. Men européernas kolonialisering av Afrika, Asien och Sydamerika under mitten av 1700-talet fick priserna att falla.

Särskilt i Brasilien anlades enorma plantager med kaffebuskar där afrikanska slavar i tusental tvingades odla och plocka bönorna.

Kaffet fraktades till Europa där priset sjönk med införseln av stora mängder kaffe. Snart blev kaffe tillgängligt för de breda folklagren.

6. USA:s militär förenklade bryggningen

På 1800-talet var kaffe en vanligt dryck i nästan hela världen. Industriella rosterier och kaffekvarnar bearbetade de råa bönorna till färdigt, malet kaffe men konsumenterna var fortfarande tvungna att brygga själva.

År 1903 fick USA:s militär en idé. Snabb­kaffet, en förhållandevis ny, fransk uppfinning, började massproduceras. Den enkla lösningen som gick ut på att varmt vatten hälldes över pulver blev en stor succé.

Under första världskriget steg de amerikanska soldaternas kaffe­konsumtion med över 3 000 procent och snart fick även de civila i Europa smak för snabbkaffet.

Efter kriget fick snabb­kaffet stor exponering i både USA och Europa.

© Library of Congress