Den första Michelin­guiden trycktes år 1900 i hela 35000 exemplar.

© Shutterstock

Så kom Michelinstjärnorna till

Från början skulle Michelinguiden få ut bilister på vägarna och sälja fler däck. Det visade sig dock snabbt att det var översikten över matställen som intresserade läsarna.

31 juli 2019 av HISTORIE

Den första Michelinstjärnan delades ut 1926. Bakom tilldelningen stod de franska däcktillverkarna Édouard och André Michelin, som sedan 1900 hade gett ut en liten gratis handbok till bilister med kartor över Frankrike och upplysningar om verkstäder och bensinstationer. 

Den så kallade Michelinguiden innehöll även rekommendationer av hotell och matställen. Syftet var att få ut bilisterna på vägarna och därmed sälja fler däck. Guiden­ blev populär i takt med att antalet bilar ökade, och täckte 1920 stora delar av Europa.

Anonyma inspektörer skulle dela ut stjärnor

Läsarna var framför allt förtjusta i översikten över matställen. Michelin beslutade därför att anlita en stab av inspektörer, som anonymt besökte och bedömde restaurangerna. 

Från 1926 började inspektörerna ge matställena stjärnor. Inledningsvis handlade det dock om antingen en nolla eller en stjärna. 

Det nuvarande systemet med tre stjärnor som uttryck för det sublima infördes 1931.

Det betyder stjärnorna

⭐️ = ”En mycket bra ­restaurang i sin kategori”

⭐️⭐️ = ”Utomordentlig matlagning, värt en omväg”

⭐️⭐️⭐️ = ”Exceptionellt bra kök, värt en egen resa”

Kanske är du intresserad av...