Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Positivet i närbild: Piporna skapar melodin

Den transportabla piporgeln spelade sin första melodi redan på 1700-talet, men blev populär först under det följande århundradet. Pipor och mekanik är instrumentets viktigaste element, och positivet hörs än i dag.

Getty Images & Alamy/Imageselect

Inspirationen till positivet kom från den grekiska matematikern Ktesibio som under 200-talet f.Kr. uppfann piporgeln.

Instrumentet innehöll pipor som med hjälp av luft gav ifrån sig ljud. Samma princip användes till positivet som fanns på gatorna redan på 1700-talet. Det var dock den tyska orgelmakaren Ignaz Bruder som uppfann det moderna positivet.

Han ritade och beskrev positivets funktioner och startade år 1806 orgelfirman Gebrüder Bruder i den sydtyska staden Waldkirch.

En ­annan stor tillverkare av positiv var den italiensk­födde ­Giovanni Battista. År 1877 startade han familje­företaget vars positiv blev berömda och som fram till år 1975 levererade positiv till USA och Mexiko.

Musiken kom från positivets valsar

Melodierna var kodade med mässingsstift i en vals. Orgelbyggarna slog ett stift i valsen för varje ton i melodin och längre toner bildades genom att bygga en bro mellan stiften.

Vipparmarna lyftes när de kom i kontakt med mässingsstiften i valsen. De öppnade ventilerna som släppte in luft i piporna och tonerna kom ut.

Positivhalaren skötte en vev­anordning bak på instrumentet. Med hjälp av ett så kallat snäckdrev började valsen med den inkodade musiken att ­rotera och melodin spelades.

Klicka på teckningen och lär dig mer om positivet

Positivet spelas fortfarande

I flera år har positivets melodier hörts på festivalen International Organ and Barrel Organ Festival.

Där träffas flera hundra positiventusiaster från hela Europa för att spela för varandra.

Om denna positiventusiast har deltagit i festivalen är ovisst, men han bidrar i alla fall till att ge positivet en modern uppdatering.

Läs också:

Böcker

Guinness rekordbok skapades av ölkung

9 minuter
Mammut Mexico fælde
Arkeologi

Förhistoriska jägare gillrade slug mammutfälla

2 minuter
Civilisationer

Cortés fick hjälp av Mexikos indianer

16 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj