Porslinsfeber i Europa
När kinesiskt porslin nådde Europa uppstod ett omättligt begär efter de vackra sakerna och pengarna rann iväg åt andra hållet. Det enda sättet att få stopp på utflödet av kapital var att knäcka porslinets gåta.

Handtagslösa kinesiska porslinskoppar var uppskattade i Europa under 1600- och 1700-talen.
På 1600-talet blev porslin en begärlig vara. På valutamarknaden kunde man räkna i guld, silver – eller porslin.
Furstefamiljerna betalade mycket pengar för en vacker servis, en storslagen urna eller en grupp figuriner målade av en mästare. Därför var handel med Kina och Japan bland det mest lönsamma en europeisk affärsman kunde syssla med.
Där tillverkades ”det vita guldet” – och där låg länge dess gåta förborgad. Den som avslöjade den dyrbara hemligheten bakom tillverkningen jagades, fängslades eller dömdes till döden.
I Asien såg man porslin som ett mystiskt och magiskt ämne som gav långt liv, potens och osårbarhet. Européerna, däremot, förvånades över materialets egenskaper. Det var närmast transparent och mycket hårt – den tidens porslin var faktiskt omöjligt att klyva med ett svärd. Samtidigt var ting i porslin sköra och att tappa ett värdefullt föremål i marken kunde sluta i halshuggning.
Tesen att porslin gav ett långt liv bar på en viss sanning. Någon kunskap om virus och bakterier fanns inte, ändå förstod 1600-talsmänniskan att vatten kunde bära på smittor. Te, kaffe och choklad gjordes på kokande vatten och var därför betydligt renare. Om drycken konsumerades i hygieniska porslinskoppar hade konsumenten större chans att hålla sig frisk, resonerade man.
Marco Polo skrev om porslinet
Den första europé som uppmärksammade porslin var den venetianske upptäcktsresenären Marco Polo. Noteringar om detta finns i hans resebok från 1298. Han var också den som namngav företeelsen; porcellana, efter en glänsande snäcka.
FÅ POPULÄR HISTORIAS NYHETSBREV – VARJE VECKA!
I Europa tillverkades fajans, ett lergods täckt med ogenomskinlig glasyr. Fajans brändes vid lägre temperatur och var tung, porös och inte särskilt hållbar. Dekorationerna var färgstarka och kraftfulla. Porslin däremot var elegant och tåligt. Den subtila skönheten stämde med – och formade – rokokons skönhetsideal.
Man vet att härskarna i Venedig fick porslinspresenter från sina handelskontakter i Egypten. Men materialet lämpade sig dåligt för karavantransporter genom Centralasien och före världsomseglingarnas tid sipprade inte mycket in i Europa.