Onda andar fördrevs med utsliten sko

En använd sko har legat gömd i en vägg på Universitetet i Cambridge i 300 år. Skon var en del av en ritual som skulle skydda mot onda andar.

Skon skulle skydda mot onda andar på Universitetet i Cambridge. Den är 300 år gammal och motsvarar storlek 39.

© Cambridge Archeological Unit

Under de senaste 400 åren har stora historiska händelser ägt rum i The Senior Combination Room på Universitet i Cambridge i England.

Det var där Karl I förlovades med sin blivande hustru Henrietta Maria på 1620-talet och under andra världskriget var det här delar av planerna för Dagen D utformades.

Men ingen har vetat att lokalen skyddats av magi. Det var nämligen inte förrän den 1 augusti i år som hantverkare hittade en 300 år gammal sko i storlek 39 med ett hål i sulan i väggen.

Onda andar lockades i fälla

Under 1900-talet var vidskepligheten utbredd i England och engelsmännen var särskilt rädda för onda andar. För att hålla dem borta gillrade de fällor: Använda skor gömdes i väggar för att hålla andarna borta från människor. Forskarna menar att traditionen att gömma skor i väggarna går ända tillbaka till 1300-talet.

Men skor var inte det enda sättet att slippa de onda andarna. Så kallade häxflaskor med hår och urin placerades också i väggar tillsammans med vin, nålar och örter. Särskilt grym ondska fördrevs bäst med döda katter.

Skon är så utsliten att den har hål i sulan.

© Cambridge Archeological Unit

Viktigt bevis för vidskepligheten

Sedan 1950-talet har nästan 2 000 skor dykt upp på bl.a. kloster och katedraler i norra Europa. "De bär vittnesbörd om den vidskeplighet som existerade i norra Europa i flera århundraden", säger Richard Newman på Cambridges arkeologiska avdelning. Han tillägger att skon som hittats på Cambridge mycket väl kan ha tillhört en tidigare rektor.