Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Skon skulle skydda mot onda andar på Universitetet i Cambridge. Den är 300 år gammal och motsvarar storlek 39.

© Cambridge Archeological Unit
Kultur

Onda andar fördrevs med utsliten sko

En använd sko har legat gömd i en vägg på Universitetet i Cambridge i 300 år. Skon var en del av en ritual som skulle skydda mot onda andar.

Under de senaste 400 åren har stora historiska händelser ägt rum i The Senior Combination Room på Universitet i Cambridge i England.

Det var där Karl I förlovades med sin blivande hustru Henrietta Maria på 1620-talet och under andra världskriget var det här delar av planerna för Dagen D utformades.

Men ingen har vetat att lokalen skyddats av magi. Det var nämligen inte förrän den 1 augusti i år som hantverkare hittade en 300 år gammal sko i storlek 39 med ett hål i sulan i väggen.

Onda andar lockades i fälla

Under 1900-talet var vidskepligheten utbredd i England och engelsmännen var särskilt rädda för onda andar. För att hålla dem borta gillrade de fällor: Använda skor gömdes i väggar för att hålla andarna borta från människor. Forskarna menar att traditionen att gömma skor i väggarna går ända tillbaka till 1300-talet.

Men skor var inte det enda sättet att slippa de onda andarna. Så kallade häxflaskor med hår och urin placerades också i väggar tillsammans med vin, nålar och örter. Särskilt grym ondska fördrevs bäst med döda katter.

Skon är så utsliten att den har hål i sulan.

© Cambridge Archeological Unit

Viktigt bevis för vidskepligheten

Sedan 1950-talet har nästan 2 000 skor dykt upp på bl.a. kloster och katedraler i norra Europa. "De bär vittnesbörd om den vidskeplighet som existerade i norra Europa i flera århundraden", säger Richard Newman på Cambridges arkeologiska avdelning. Han tillägger att skon som hittats på Cambridge mycket väl kan ha tillhört en tidigare rektor.

Läs också:

Arkeologi

Skeletten väller upp ur underjorden

2 minuter
Religionshistoria

Häxjägare skapade hysteri i England

10 minuter
Kultur

Pest och krig gav européerna järnfeber

1 minut

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj