Rör inte: Sju obegripliga – och dumma – olyckor på museer

För en del museibesökare blir frestelsen för stor: De kan inte låta bli att röra, klättra och pilla på de utställda föremålen. Den lockelsen har resulterat i brutna ben, trasiga sarkofager och att någon fastnat i en vaginaskulptur.

Listan över olyckor på museer är lång. Bland annat har ett barn slagit hål i en dyr tavla, och en studerande har fastnat i en vaginaskulptur.

© YouTube/Creative Commons

I augusti lyfte ett par föräldrar sitt lilla barn över en utställningsmonter på Prittlewell Priory Museum i Essex i England.

Montrarna brukar finnas där av en anledning, men föräldrarna struntade i reglerna och satte sin son i en sandstenssarkofag från medeltiden.

Det resulterade i att sarkofagen välte ned från sitt stativ och fick en stor spricka i sidan och ett hål i bottnen. Barn och föräldrar flydde från platsen – sannolikt utan det foto som kan ha utlöst hela missödet.

© Southend-on-Sea Borough

Föräldraparet från England är dock långtifrån de enda som haft otur – mer eller mindre med flit – med historiska och konstnärliga museiföremål.

Ur föll ned från väggen

I juni 2016 förstörde en man ett värdefullt träur på National Watch and Clock Museum i Pennsylvania. Uret hade hängt ostört på museet, tills mannen och hans hustru kom dit.

Video

Krona föll till marken

I maj 2015 välte ett par kronan av skulpturen ”Staty av två Herkules”, som står på Piazza del Comune i den italienska staden Cremona. Tydligen hade paret klättrat upp på den för att ta bilder.

Till vänster syns ”Staty av två Herkules” som den skapades, och på bilden till höger har kronan trillat ned på marken.

© Twitter @dianacorridori

Ben bröts under selfie

Selfie-olyckor är inget okänt begrepp, och det var just försöket att ta en selfie, som slutade med att en studerande år 2014 råkade bryta benet på statyn ”Berusad satyr” på museet Accademia di Brera i Milano.

Lyckligtvis var statyn en kopia av originalet, som är från antikens Grekland.

Drunken Satyr

© Creative Commons

Fastnade i vagina

Som sagt kan frestelser ibland bli för stora. I juli 2014 fastnade en studerande i skulpturen Pi Chacan utanför Tübingens universitet i Tyskland.

Det karakteristiska med denna skulptur är att den liknar en vagina.

Pi Chacan

© Creative Commons

Barn slog hål i tavla

I Taiwan år 2015 välte en klumpig tolvårig pojke en målning som är värd 1,5 miljoner dollar (cirka 12 miljoner kronor).

Tavlan ”Blommor” är målad av den italienske konstnären Paolo Porpora på 1600-talet, och det är ett av de få verk konstnären själv har signerat.

Video

Lyckligtvis kunde målningen repareras på endast tolv timmar.

Slet fingret av Jungfru Maria

Det är inte bara barn och unga som hamnar i trubbel på museer. År 2013 råkade en amerikansk turist bryta av fingret på en 600 år gammal staty av Jungfru Maria, när han skulle mäta sig egen hand mot den.

Statyn är gjord av den italienske bildhuggaren Giovanni d’Ambrogi.