A. Bouzouggar, INSAP, Morocco

Nytt fynd: Även grottmänniskor älskade bling-bling

I en grotta i Marocko har arkeologer funnit bevis för att stenåldersmänniskor hade en annan smak för smycken än nutidens.

Mellan 2014 och 2018 grävde arkeologer ut Bizmounegrottan på Marockos sydvästra Atlantkust. I grottan, som var bebodd under stenåldern för 142 000 till 150 000 år sedan, fann arkeologerna bland annat 33 snäckskal. Vid en första anblick såg de oansenliga ut, men nu visar de sig vara något av en sensation.

Ett amerikanskt forskarlag har nämligen undersökt de endast 1,25 centimeter långa skalen och kommit fram till att det rör sig om inget mindre än världens första kända smycken.

”Vi vet inte vad de symboliserade, men de var uppenbarligen symboliska föremål, som bars på ett sådant sätt att andra kunde se dem”, förklarar antropologiprofessorn Steven Kuhn vid The University of Arizona.

Bizmounegrottan ligger cirka tolv mil norr om Agadir i Marocko.

© A. Bouzouggar, INSAP, Morocco

Minimala spår var avgörande

Alla snäckskalen har små hål, som bildats på naturlig väg. Men forskarna lade också märke till att pärlemorn runt hålen har slits bort – sannolikt för att ett snöre dragits genom dem. Med tiden har snöret skrapat av pärlemorn.

Rester av rött pigment och ockra på snäckskalen tyder dessutom på att en del av dem kan ha varit målade.

Det fick forskarna att dra slutsatsen att det måste röra sig om smycken.

Om det stämmer är snäckskalen det äldsta tecknet på att människor inte bara använde sig av kroppsmålning, utan även av halsband, armband och liknande.