Allen Funt började med radioprogrammet Candid Microphone. Hans storhetstid kom när mikrofonen byttes ut mot en film­kamera. I den här scenen har Harpo Marx gömt sig i en läskautomat.

© CBS Photo Archive/Getty Images

Le, du är på tv: Dold kamera revolutionerade branschen

På 1940-talet började Allen Funt lura amerikanerna med dolda mikrofoner. Underhållningsformen var nyskapande och på gränsen till det oanständiga, och när kameran ersatte mikrofonen hade Allen Funt receptet på en av historiens största tv-succéer.

29 augusti 2019 av HISTORIE

Passagerarna på Eastern Airlines 727 stirrar förbluffat på mannen som tillsammans med en flygvärdinna tar sig fram genom flygplanets mittgång. 

Han håller en stor slaktarkniv mot kvinnans hals och försvinner in i cockpiten med sitt offer. Passagerarna sitter mållösa i några minuter innan deras misstankar bekräftas av kaptenen via högtalarsystemet: planet, som är på väg från New York till Miami, har kapats.

Allen Funt är en av de skräckslagna passagerarna ombord på planet denna feb­ruaridag 1969. Den femtiofyraårige amerikanen, som står på toppen av sin karriär, har i över tjugo år producerat det populära tv-programmet Candid Camera, den amerikanska förlagan till Dolda kameran

Varje vecka får programmet, där vanliga människor filmas med dold kamera i bisarra situationer, miljontals amerikaner att skratta sig fördärvade.

Ingen trodde på Allen Funt

För en gångs skull är dock incidenten på planet inte Allen Funts verk. Han försöker lugna sin hustru och sina två små barn. 

Allen Funts halvskalliga huvud känns emellertid igen av alla amerikaner, som vet att något fuffens alltid är på gång när han syns till, så när en kvinna i en av stolarna intill Allen Funts får syn på honom tvekar hon inte en sekund.

”Säg något nu då”, säger hon och ser den förvånade Allen Funt stint i ögonen. ”Jag är lika rädd som ni, frun. Gör inte något dumt nu. Var snäll och sitt ner och låt mig vara”, försöker Allen Funt förgäves, men kvinnan är övertygad om att hon har rätt.

”Du har sagt mer än nog”, svarar hon och vänder sig till kabinen: ”Mina damer och herrar. Jag är glad att kunna avslöja att detta inte är någon flygkapning. Upptågsmakaren här är Allen Funt och vi är med i Candid Camera!”

Det är emellertid ingen bluff. Planet har verkligen blivit kapat. Passagerarnas reaktion vittnar om Allen Funts enorma inflytande på efterkrigstidens USA, där hans tv-program banar väg för nytänkande inom underhållningsbranschen.

I nästa nummer av VÄRLDENS HISTORIA tar vi dig med tillbaka till en av historiens största tv-succéer. Köp tidskriften här! 

År 1969 var Funt och hans familj på ett flygplan som kapades. Alla trodde att han låg bakom kapningen.

© Lynn Pelham/Getty Images & Newspapers.com

Kameran avslöjade människors hemligheter

Alla var inte lika glada när Allen Funt avslöjade att han hade lurat dem och spelat in dem på band. Vissa offer blev rosenrasande och kunde till och med bli våldsamma, medan andra försökte springa iväg. 

Bägge delar var dåligt för kamerateamet, som av juridiska skäl var tvungna att få offrens medgivande för att kunna använda inspelningarna.

För att hindra folk från att springa iväg utvecklade Allen Funt en teknik där han kärleksfullt lade armen om dem, så att de inte kunde springa iväg när han berättade sanningen för dem. De flesta hade inte så mycket emot att delta när de väl hade lugnat sig, och det hjälpte att Allen Funt som tack gav dem en check på femtio dollar.

Det fanns dock de som inte ville ge sitt samtycke, personer som fångats på fel plats vid fel tidpunkt. En gång filmade teamet åtta olika par på en restaurang, av vilka hela sex vägrade ge Allen Funt sitt medgivande. Det visade sig att de flesta av paren var gifta – fast inte med varandra.

I nästa nummer av VÄRLDENS HISTORIA får du ALLA detaljer om det populära tv-konceptet – och just nu kan du lägga vantarna på vårt populära erbjudande, som förutom tre tidskrifter ger dig en läcker trådlös laddare till din smartmobil.

När du prenumererar på VÄRLDENS HISTORIA får du:

  • Tre nummer av VÄRLDENS HISTORIA, Nordens bästa historietidskrift

  • Ett enastående digitalt specialnummer om historiens stora vetenskapsmän

  • En läcker trådlös laddare ttill din smartmobil

  • Fri tillgång till VÄRLDENS HISTORIAs digitala arkiv, där du kan läsa de tolv senaste numren av tidskriften

Kanske är du intresserad av...