Verklighetens da Vinci-mysterium nära att klaras upp

Hans målningar är kända världen över, men ingen vet hur han själv såg ut. Nu har en grupp forskare bestämt sig för att lösa gåtan om Leonardo da Vincis ansikte.

Leonardo da Vinci gjorde denna målning omkring åren 1515-1516. Många menar att det är ett självporträtt.

© Wikipedia

Han var hemlighetsfull och för historikerna är han en gåta. Men nu kan världen troligvis bli lite klokare på den italienska konstnären Leonardo da Vinci.

År 2019, 500 år efter da Vincis död, räknar en grupp forskare nämligen med att inte enbart kunna avslöja hans ansiktsdrag, utan till och med exakt återskapa hans ansikte.

Prominent samarbetspartner

Det blir en krävande process att återskapa Leonardo da Vinci, som främst är känd för målningar som Mona Lisa och Nattvarden. För att samla in tillräckligt med DNA till projektet har forskarna använt konstnärens hår, konstverk och anteckningsböcker, vilka idag bland annat ägs av Bill Gates, drottning Elisabeth och Vatikanen.

Dessutom har forskarna ingått ett samarbete med en grupp från FBI som hjälpte till med att identifiera offer från 11 september-attackerna i New York.

En utmaning Leonardo skulle ha älskat

Förra året lyckades forskare återskapa kung Rickard III:s ansikte med hjälp av DNA. Kung Rickard III levde under samma tid som Leonardo da Vinci och forskarna hoppas nu att på samma sätt kunna göra en 3D-modell av da Vincis ansikte.

"Vi står inför ett spännande genombrott", säger Jesse Ausubel som leder arbetet på centret för mänskliga miljöer på Rockefeller University. Han fortsätter:

"Leonardo själv älskade kryptiska gåtor. Därför tror jag att den känsla av spänning och förväntan som omgärdar detta projekt till stor del beror på att det är den typ av utmaningar han själv skulle ha kunnat komma på."