International Institute of Social History

Vem var ideologen Karl Marx?

”Religion är opium för folket”, sade Karl Marx, men vem var egentligen mannen bakom orden? Här får du en historisk snabbkurs, som ger dig den viktigaste informationen om ideologens liv.

Karl Marx: Snabba fakta

Födelseort: Trier, Tyskland.

Studier: Filosofi, litteratur och ekonomi vid universitet i Bonn, Berlin och Jena.

Arbete: Politisk tänkare, filosof, författare och journalist.

Mest kända verk: Kapitalet, ett verk i tre band, samt ­den politiska skriften Kommunistiska manifestet.

Civilstånd: Gift och far till sju barn.

Karl Marx. De viktigaste tankarna

Värde kräver arbete
När folk köper varor tjänar fabriksägaren stora pengar. Det är orättvist menar Marx, då varorna har ett värde endast för att arbetaren har tillverkat dem.

När fabriksägaren tar mer betalt för varorna än han ger arbetarna i lön utnyttjar han sin personal för att själv göra profit.

Härskarna styr tankarna
Konst och kultur bygger inte bara på konstnärens egna tankar. Marx menar istället att de är uttryck för härskarnas tankar.

När hjältarna i ett skådespel t.ex. framställs som driftiga och lojala är det för att fabriksägarna vill att arbetarna ska bete sig så. Religion finns för att avleda arbetarnas uppmärksamhet och är opium för folket.

Klasserna skulle försvinna
Samhället präglas av motsättningar mellan de olika klasserna, särskilt mellan kapitalisterna som äger mark och maskiner, och arbetarna som måste sälja sin arbetskraft.

Marx ansåg att gränser skulle bli onödiga utan nationalstater. Han trodde även att krig och fattigdom skulle försvinna till följd av en världsomspännande socialism.

Marx förutsåg att motsatsförhållandet skulle växa och till sist resultera i att arbetarna gjorde revolution. Efter revolutionen skulle de grunda en stat så att deras ledare med tuffa metoder kunde avskaffa kapitalismen. När så skett skulle klasserna försvinna och allt ägas gemensamt.

Då alla motsättningar berodde på olikheter mellan klasserna finns det inga konflikter i det klasslösa samhället och statsmakten är därför överflödig.

Istället skulle arbetarna upprätta en sorts kommuner som stod för ledningen av lokalsamhället. Marx menade att alla länder med tiden skulle bli socialistiska.

Tre höjdpunkter för Karl Marx

  • Marx studietid var livad. Den unge studenten var med i politiska föreningar och mycket aktiv i studenternas dryckesklubb där han spenderade en del av familjeförmögenheten.

  • Baronessan Jenny von Westphalen var Marx stora kärlek och trots den adliga familjens ljumma inställning till honom var känslorna besvarade. År 1843 gifte sig paret.

  • År 1848 sköljde en våg av uppror över Europa och det verkade som om Marx drömmar om en revolution skulle besannas. Han följde entusiastiskt händelseutvecklingen.

... Och en motgång för Marx

  • År 1849 flyttade Marx med familjen till London där de levde i fattigdom. På grund av de svåra omständigheterna dog tre av Marx totalt sju barn innan de fyllt två år.

Karl Marx fick inverkan på kommunismen

Kommunistiska manifestet, en politisk skrift, som Marx skrev ihop med Friedrich Engels, utgjorde grunden för de kommunistiska partierna.

Marx har dock senare kritiserat tolkningar av sin lära med orden ”är det något jag vet att jag inte är så är det marxist”.

På Chethams bibliotek i Manchester läste Marx på för Kommunistiska manifestet.

© Alamy/Imagese & Iamsnyg.com

Vad få vet om Karl Marx

Karl Marx som pojke förmanades av sin mor att byta underkläder minst en gång i veckan, men han lyssnade aldrig. Inte heller som vuxen var utseende eller personlig hygien något tänkaren prioriterade.

”Att tvätta sig, vårda sitt yttre och byta sängkläder är något han sällan gör”, skrev en polisagent om tänkaren som vid sin död lämnade en lägenhet full av tidningar och cigarraska.