Fronteiras do Pensamento
Salman Rushdie

Vem är Salman Rushdie?

Sedan utgivningen av boken Satansverserna år 1988 har Salman Rushdie svävat i livsfara. Den 12 augusti 2022 konkretiserades hotet när den indisk-brittiske författaren attackerades i New York.

Den indisk-brittiske författaren Salman Rushdie hade just gått upp på scenen på ett utbildningscentrum i New York när en ung, svartklädd man rusade upp från sin plats bland åhörarna och tog sig fram till scenen.

Några sekunder senare stod den svartklädde mannen bakom Rushdie och stack honom snabbt bakifrån i halsen och magen. Enligt ögonvittnen mottog författaren 10–15 hugg innan gärningsmannen övermannades av åhörare.

Samma eftermiddag meddelade Rushdies agent att författaren hade fått skador på levern, ena armen och ena ögat. Inte desto mindre var Rushdie vid liv. Han hade därmed klarat sig undan den dödsdom som utfärdades mot honom för över 30 år sedan.

Salman Rushdie

I årtionden har Salman Rushdie levt i skuggan av en religiös dödsdom från år 1989.

© Fronteiras do Pensamento

Levde dold i årtionden

När Rushdie föddes i Indien år 1947 låg det inte i korten att han skulle sluta som världens kanske mest kontroversiella författare. Han föddes in i en välmående, icke-praktiserande muslimsk familj och skickades som 13-åring till en internatskola i England, där han senare studerade historia.

Britterna fick upp ögonen för Rushdie år 1981, då hans bästsäljare Midnattsbarnen publicerades. Det var dock först med Satansverserna från år 1988 som Rushdie verkligen intog en plats i den litterära världseliten.

Samtidigt gjorde boken Rushdie till en måltavla inom vissa muslimska kretsar, som ansåg att en del passager i boken var hädande mot profeten Muhammed. Därför förbjöds boken i flera länder. År 1989 utfärdade Irans prästvälde en fatwa, som fördömde Rushdie som blasfemisk och uppmanade rättrogna muslimer att döda honom.

Rushdie gick under jorden i årtionden, medan flera personer med anknytning till Satansverserna, däribland översättare, utsattes för mordförsök. På sistone hade dock Rushdie börjat dra ner på säkerheten och delta i arrangemang utan vakter. Det var just vid ett sådant arrangemang som han blev attackerad och nedstucken.