5. John Ingilby flydde undan fordringsägarna
Ingilby (1758–1815) tillhörde en stolt adelssläkt och ärvde ett av Englands förnämsta slott, Ripley Castle. Men hans försök att restaurera slottet misslyckades totalt. Så småningom hade Ingilby dragit på sig så stora skulder att han och hans fru tvingades gömma sig i elva år undan sina fordringsägare runt om i Europa.
Fakta:
- Slutade i skuld på 64 miljoner kronor
- Tvingades sälja virke från slottet för att betala sina skulder.

Ripley Castle byggdes på 1300-talet men genomgick en omfattande – och dyr – renovering åren 1783–86.
4. Sybil Grant skänkte sina pengar till välgörenhet
Hennes mor var Englands rikaste kvinna med en förmögenhet på motsvarande omkring 1,9 miljarder kronor. Men Sybil Grant saknade sinne för ekonomi och blev en excentriker som slösade bort förmögenheten på märkliga vanor och tvivelaktiga projekt. Till exempel räddade hon en sällsynt hundras för dyra pengar och var känd för att ge bort dyra konstverk.
Fakta:
- Slösade bort 480 miljoner kronor.
- Bodde ett tag i ett träd och ropade order till sin butler genom en megafon.
- Var djupt fascinerad av en grupp romer i trakten.

Sybil Grant var en konstnärssjäl och försörjde sig som keramiker, författare och poet.
3. Fritz Thyssen blev vän med fel personer
Fritz Thyssen hade ärvt sin fars stålbolag men inte hans sinne för politik. Thyssen avskydde fackföreningar och ingick därför på 1930-talet en allians med Hitler som lovade stoppa fackföreningarna.
Nazisternas brutala metoder väckte dock sådan avsky hos Thyssen att han började kritisera nazistregimen. Som straff hamnade han i koncentrationslägret Dachau och hans företag förstatligades.
Efter andra världskriget flyttade Thyssen till Argentina. Hans en gång så rika firma återlämnades till andra medlemmar av släkten Thyssen.
Fakta:
- Fick 5,4 miljarder kronor konfiskerade.
- Stödde Hitlers valkampanj 1933 med 3 miljoner riksmark.
- Betalade 500 000 mark i ersättning till sina judiska arbetare efter kriget.

Fritz Thyssen satt i parlamentet för nazistpartiet men i synnerhet Kristallnatten 1938 ändrade hans syn på Hitlers regim.
2. Harry Thaw utmanövrerades
Familjen Thaw var en av USA:s rikaste. Familjens kolgruvor och järnvägsbolag gav en årlig avkastning på omkring en miljard dollar. Alla barnen delade på arvet när föräldrarna dog – ett av barnen kostade ansenliga summor redan i unga år.
Sonen Harry hade stora psykiska problem vilket så småningom ledde till ett liv med vilda fester, svårt drogmissbruk och våld. Föräldrarna tvingades flera gånger köpa tystnad av hans offer för att rädda familjehedern.
Men inte ens föräldrarna kunde rädda Harry när han sköt ihjäl en rival i ett svartsjukedrama. Efter mordet förklarades Harry vara sinnessjuk och fråntogs samma rätt till arvet som sina syskon.
Fakta:
- Missade 644 miljoner kronor om året.
- Ägde endast en miljon dollar vid sin död 1947.
- Ordet ”playboy” användes för första gången för att beskriva Harry Thaws vilda livsstil.

Harry Thaw greps för mordet på sin hustrus älskare men släpptes på grund av sinnessjukdom.
1. Huntington Hartford betalade dyrt för sina unga fruar
Det började ganska bra för Huntington Hartford II. Redan som barn blev han år 1922 arvtagare till ett av världens största detaljhandelsimperier (A&P).
För att han skulle introduceras i familjeföretaget blev Hartford några år senare anställd på A&P:s statistikavdelning. Men arbetet intresserade inte Hartford, och när han en dag gick på fotbollsmatch i stället för till kontoret fick han sparken från sitt eget företag.
I stället gav sig Hartford in i mediebranschen och gav ut en tidning där han själv var en av journalisterna. Han blev dock impopulär bland kollegerna för sitt slarv, särskilt sedan han missat en viktig deadline på grund av att han inte kunde förtöja sin yacht.
Med en årsinkomst från familjefonden på 1,5 miljoner dollar behövde Hartford inte oroa sig för pengar. Han lät hjärtat styra i alla sina affärer, som bland annat omfattade ett automatiskt parkeringsgarage, en teateruppsättning av ”Jane Eyre” och en lyxig hotellresort.

Här är Hartford med sin tredje hustru, Diane Brown.
Museum blev kritiserat
Även Hartfords intresse för unga kvinnor kostade en hel del slantar. Han gifte sig fyra gånger och tvingades senare betala dyra underhåll för exhustrur och barn när kvinnorna lämnat honom.
Skilsmässorna tyngde dock inte Hartford som glatt ägnade sig åt sina välgörenhetsprojekt. De slutade ofta lika illa som hans äktenskap och affärer. När han till exempel startade ett konstmuseum i New York fick det så hård kritik för sin fulhet att Hartford helt enkelt stängde det.
Hartford var mycket intresserad av bildkonst och stödde sina favoritkonstnärer ekonomiskt, medan familjeföretaget blev lidande. Hartfords enorma förmögenhet var så gott som borta när han avled år 2008. Bara två år senare begärdes familjeföretaget A&P i konkurs.
Fakta:
- Var nära personlig konkurs år 1958 men räddades genom en aktieförsäljning till ett värde av 40 miljoner dollar.
- Spenderade drygt 100 miljoner dollar på att köpa och bygga om en hotellresort på Bahamas, som såldes med förlust.
- Investerade miljoner i en tidskrift om klassisk konst som även innehöll en halvnaken ”Månadens flicka”.
- Förlorade pengar på ett handskrivningsinstitut.