Per Anders Fogelström gav oss Stockholms historia
Ingen har skildrat Stockholm som Per Anders Fogelström. Han fick känna på livet både i överklassen och underklassen när han växte upp i huvudstaden för 100 år sedan.

Författaren Per Anders Fogelström vid sitt hem på Söder i Stockholm 1975.
Platsen är Petrograd (nuvarande S:t Petersburg), då huvudstad i Ryssland, tiden den 10 mars 1917. Det är andra dagen av de våldsamma upplopp som kommer att leda fram till den ryska revolutionen. En stor, upphetsad folkmassa drar genom stadens inre delar. Längre fram väntar militär, beredd att skjuta, och kosacker till häst, redo med piskor och sablar.
En ung kvinna, gravid i fjärde månaden, har fastnat i folkmassan och kämpar förtvivlat för att komma loss. Hon knuffas framåt, måste hålla samma takt som de andra för att inte falla och trampas ner. Då hörs de första skotten. Kvinnan försöker pressa upp en butiksdörr, men den är låst, och hon tvingas vidare.
Föddes på Pro Patria
Kvinnan heter Naëmi Fogelström, är trettio år och hustru till den tillförordnade chefen för det svenska företaget Aseas Petrogradskontor, Arthur Fogelström. Hon hade gått ut för att handla och för sent upptäckt faran. Till sist lyckas hon trassla sig ur folkmassan. De yttre skadorna är begränsade till sönderrivna kläder och en försvunnen hatt, de inre är värre – förlorad trygghet.
Arthur och Naëmi hade lärt känna varandra ett tiotal år tidigare då båda arbetade på Aseas Stockholmskontor. De var mycket olika. Han var orolig och sökande, lite äventyrlig, hade tvekat mellan försök till en karriär som konstnär och affärslivet, men valt det senare av ekonomiska skäl. Hon var lugn och eftertänksam, religiöst lagd och söndagsskollärare på fritiden.
Trots olikheterna hade tycke uppstått mellan dem. De förlovade sig 1910 och gifte sig 1914, då Arthur befordrats till chef för företagets kontor i Helsingfors. Efter ett år i Finland flyttade de vidare till Ryssland där större arbetsuppgifter väntade för Arthur.
Förhållandena i Petrograd blev allt svårare under våren och försommaren 1917. Det gick dåligt för Ryssland i det pågående världskriget, livsmedelsbristen blev akut och revolutionen rullade vidare. Arthur och Naëmi bestämde att hon skulle resa till Stockholm och föda deras väntade barn under lugnare förhållanden. Och den 22 augusti föddes sonen Per Anders, den blivande författaren, på Kungliga sällskapet Pro Patrias barnbördshus vid Sveavägen.