Specialeffekter: Så skapades Frankensteins monster

Det tog 6 timmar i sminklogen varje dag att förvandla skådespelaren Boris Karloff till Frankensteins monster. Läs och se videoklipp om specialeffekter genom filmhistorien.

Sex timmar tog det att förvandla skådespelaren Boris Karloff till Frankensteins monster.

”Om du har svagt hjärta eller svårt att tåla chock och intensiv spänning, bör du INTE se denna film.” Universal Studios vidtog åtgärder före premiären år 1931 och varnade svaga själar för att se ”Frankenstein”.

För att gardera sig ytterligare såg filmbolaget till att ambulanser stod redo vid premiären, samt att det fanns gratis lugnande medicin och sjuksköterskor i lobbyn. Men varningarna hjälpte inte när Frankensteins monster för första gången dök upp på vita duken. Kvinnor svimmade på löpande band.

Snitt med kirurgisk precision

Allt annat hade i och för sig varit en besvikelse med tanke på sminkörernas minutiösa arbete. Under filminspelningarna satt huvudrollsinnehavaren Boris Karloff i sminkstolen i sex timmar varje dag – och senare i ytterligare en och en halv timme för att sminkas av.

Det var maskören Jack Pierce som hade till uppgift att förvandla Boris Karloff. Han hade läst på i sex månader före inspelningarna och studerat böcker i anatomi, medicin och kirurgi. Eftersom Mary Shelleys klassiska roman om Frankenstein inte ger några detaljerade beskrivningar av monstret fick han konstruera ett trovärdigt utseende utifrån läkarböckerna. Snittet i monstrets skalle är till exempel taget direkt från en bok om kirurgi.

Karloff fick men för livet

För att ge Frankensteins monster en vaggande och klumpig gång förlängdes skådespelaren Boris Karloff till 230 centimeter med hjälp av höga platåskor. Längs benen fästes järnskenor så att han inte kunde böja knäna, vilket senare visade sig vara förödande för Karloff. Han tvingades genomgå hela tre ryggoperationer och blev aldrig helt frisk.

Karloffs lidanden var dock inte förgäves. Den tidigare helt okände skådespelaren fick sitt stora genombrott, och filmen blev en enorm succé i hela världen.