Courtauld Institute of Art

Sanningen om Vincent van Goghs avskurna öra

När två sedermera världsberömda målare 1888 startade ett konstnärskollektiv, blev det långtifrån idylliskt.

År 1888 hyrde den nederländske målaren Vincent van Gogh ett hus i franska Arles för att starta en konstnärskoloni.

Dessförinnan hade den unge mannen i många år försökt sig på att arbeta som bland annat lärare och kristen missionär, men hans svaga nerver och våldsamma humör gjorde det svårt för honom.

År 1880 beslutade den rastlöse van Gogh att satsa på en karriär som konstnär. Han målade praktiskt taget dygnet runt, men sålde inga verk och levde i armod.

Konstnärskolonins första medlem var fransmannen Paul Gauguin. Männen arbetade tillsammans i två månader, men det slog ofta gnistor mellan dem och under ett raserianfall i december 1888 drog van Gogh fram en rakkniv med vilken han hotade Gauguin.

Därefter skar han plötsligt av en del av sitt eget vänsteröra. Enligt en berättelse gav han dagen därpå örat till en prostituerad.

Den världsberömda målningen Stjärnenatt skapades på ett sinnessjukhus:

Vincent van Gogh målade Stjärnenatt 1889. Konstverket hänger i dag på MoMa i New York.

© Moma / Wikimedia Commons

Efter denna incident skrev van Gogh in sig på ett mentalsjukhus för att tygla sina inre demoner.

Där pendlade han mellan mörka dagar med djup depression och perioder av stor kreativitet, då han målade några av sina ikoniska verk, bland annat Stjärnenatt.

I maj 1890 lämnade den 37-årige van Gogh mentalsjukhuset, men han fortsatte att plågas av förtvivlan och ensamhet. Några månader senare tog han sitt liv.