Revolutionären som skapade kvinnodagen
Bakom den internationella kvinnodagen ligger en revolutionär tysk socialist. Clara Zetkin kämpade hela sitt liv för kvinnornas inflytande, i arbetarrörelsen och i samhället. In i det sista stod hon upp mot nazisterna i den tyska riksdagen.

Clara Zetkin leder den tyska riksdagen. Hon syns i stolen uppe till höger.
Hon var nästan blind, allvarligt sjuk och så svag att hon knappt kunde gå. Ändå gick den åldrande riksdagsledamoten och kvinnosakskämpen Clara Zetkin på eftermiddagen den 30 augusti 1932 långsamt uppför trapporna till talarstolen i den tyska riksdagen, för att en sista gång mana till kamp mot fascismen – och för en proletär revolution.
Utanför riksdagshuset hade nazisterna samlats och sjöng sina ramsor. De hade vunnit stora framgångar i det nyss avslutade valet och var på väg att träda fram som riksdagens dominerande parti, trots att de inte hade egen majoritet.
Det var istället andra grupper, ledda av landets president Paul von Hindenburg, som höll på att bana väg för nazisterna som man in i det sista hade trott sig kunna kontrollera. Men Clara Zetkin såg tydligt faran som närmade sig och med sina sista krafter höjde hon sin röst.
Varnade för den nazistiska faran
Väl uppe i talarstolen torkade hon sig om sin svettiga panna och drack flera klunkar vatten. Med darrande händer lyfte och ringde hon sedan i den klocka talmannen hade till sitt förfogande. Med ostadig röst, som ändå hördes i hela plenisalen, ropade hon:
”Det är en regel i detta hus att den äldsta sittande medlemmen ska inleda varje ny session. Jag föddes den 5 juli år 1857. Finns det någon äldre?”
Ingen svarade.
”Då förklarar jag denna session inledd!” ropade Clara Zetkin.
Och sedan började hon tala. I det som skulle bli hennes sista politiska framträdande varnade hon för den nazistiska faran, och för von Hindenburgs politik som banade väg för den.