Pestepidemi gav Shakespeare framgång
Pestepidemin i London år 1593 dödade William Shakespeares värsta författarkonkurrenter. En enorm efterfrågan på nya teaterpjäser ledde så småningom till att uppkomlingen fick sitt stora genombrott. Geniet tog genast tillfället i akt och revolutionerade teatervärlden för all framtid.

Djupt religiösa politiker arbetar hårt för att få till stånd ett förbud mot all teater, men lysande författare som Shakespeare blir så populära att ingen vågar ifrågasätta folkets favoritunderhållning.
Två skådespelare klädda som dödgrävare står på scenen med sina spadar. Föreställningen den här dagen i början av 1600-talet är utsåld, och hela 3 000 par ögon är riktade mot scenen.
Det sjuder av liv i Globe Theatre vid Themsens södra strand i London. Några av åskådarna pratar högljutt om vad de tror ska hända härnäst.
Andra i publiken följer aktörerna med hjärtat i halsgropen; de vet att dödgrävarna håller på att förbereda den vackra Ofelias grav. Och att prins Hamlet aldrig kommer att få sin älskade.
”Vem bygger starkare än både murare, snickaren och skeppsbyggaren?” lyder nästa replik från den ene dödgrävaren på scenen.
”Det gör galgbyggaren, för hans verk lever längre än alla dem som hamnar i det”, svarar den andre.
Publiken vrålar av skratt. Shakespeare har gjort det igen. Hans tragedi om prins Hamlet har oväntat fått ett inslag av komedi, och publiken kiknar av skratt mitt i det tragiska.
På 23 år har Shakespeare revolutionerat teatern; han blandar genrerna på ett oväntat sätt så att åskådarna kan börja skratta mitt i en tragedi.
Publiken blir förvirrad när skådespelets hjälte visar sig ha mörka sidor eller när huvudpersonen plötsligt dör halvvägs in i dramat.
Shakespeare är med och bygger upp en teater som får folk att vallfärda över floden, en teater som överglänser alla andra scener i London: The Globe.