Mainman Archive
David Bowie

När fick David Bowie sitt genombrott?

År 1969 är Apollo 11 på väg mot månen, när den unge David Bowies skivbolag får en ljus idé. Inom kort sätter Bowies karriär kurs mot stjärnorna.

Den brittiske artisten David Bowie är känd som en av historiens mest kreativa och inflytelserika musiker, och i januari i år skulle han ha fyllt 75 år, om han inte gått bort 2016.

Att Bowie skulle bli en stor världsstjärna var emellertid inte uppenbart, även om han var ett musikaliskt begåvat barn. I sina unga år på 1960-talet hoppade den rastlöse och ständigt sökande Bowie från band till band och gav ut ett antal singlar, som alla floppade.

I frustration övergav Bowie under en period musiken och studerade bland annat avantgardeteater och pantomim, men vid 1960-talets slut återvände han till musikscenen, där han kämpade vidare för att göra sig ett namn.

David Bowie

David Bowie hade flera mindre framgångsrika album bakom sig, när Apollo 11:s månlandning 1969 gav honom en hit.

© Mainman Archive

Bowie satte ljud på månlandningen

Genombrottet kom till slut i juli 1969. Några dagar före den första månlandningen med Apollo 11 gav Bowie ut låten Space Oddity, som handlar om en astronaut på resa i rymden.

Tidpunkten för utgivningen hade valts mycket omsorgsfullt av skivbolaget för att rida på rymdvågen och visade sig vara ett genidrag. Låten blev oerhört populär och hamnade bland de fem bäst säljande singlarna i Storbritannien. BBC använde till och med låten som bakgrundsmusik under sändningen av själva månlandningen.

Låten etablerade Bowie bland brittiska musiklyssnare, och när han 1972 gav ut albumet The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars, tog han en gång för alla klivet in i en värld som musikalisk superstjärna och ikon.