Mozart ville till varje pris bli känd
Den store kompositören är känd som en av finkulturens främsta, men på sin tid föraktade kännarna Mozart som en plump gycklare. Fina konstnärer tog avstånd från hans publikfriande krumsprång
Lille Mozart uppträdde vid hoven, från Wien till London, ihop med sin syster. Fadern Leopold var sällan nöjd med gaget.
Sex säljer – det hade begåvningen och kompositören Mozart redan förstått när han år 1782 fick chansen att inta Wien.
Den 25-årige Wolfgang Amadeus hade också noterat att wienarna svärmade för allt orientaliskt, så temat för hans nya opera var självskrivet: turkiska harem.
Enleveringen ur Seraljen kittlade nyfikenheten och Burgtheater var fullsatt till sista raden när ridån gick upp vid uruppförandet den 16 juli.
Till och med den österrikiske kejsaren var på plats – även Josef II ville se den vågade operan om en kristen jungfru som riskerade att förlora sin dygd till en lysten pasha.
De pikanta scenerna ackompanjerades av medryckande musik med Mozart själv vid pianot. Alla kunde följa med i texterna eftersom operan framfördes på tyska.
Italienska ansågs emellertid vara det enda möjliga operaspråket bland Wiens kultursnobbar och reaktionerna på Mozarts fräckhet uteblev inte:
”Under hela första akten klagades det men man kunde inte undgå att höra högljudda bravorop efter arierna”, skrev kompositören till sin far.
Mozart behövde aldrig bekymra sig över de kritiska rösterna, för snart strömmade publiken till för att stilla sin nyfikenhet och låta sig uppröras.
Mozart var en stjärna och även om han bara skulle komma att leva i nio år till, fanns det gott om tid för honom att säkra sin odödlighet som en av historiens största operamästare.
Själv skänkte han knappast sitt eftermäle en tanke under de intensiva åren i Wien.
Hans mål var bara att leverera bättre underhållning än rivalerna, vinna de rikas gunst och få sitt gage. Det var den viktigaste konsten han hade lärt sig hemifrån.