French School/Bridgeman Art Library/Ritzau Scanpix
Portræt af Nostradamus

Kvacksalvare blev kunglig rådgivare

Nostradamus var son till en spannmålshandlare. Ändå blev han spåman och rådgivare åt den franska drottningen, och hans böcker har sålts i miljonupplaga.

Michel de Notredame kom till ­världen 1503 i den sydfranska byn Saint-Rémy-de-Provence – född rakt in i det pestplågade Europa.

Historikerna vet väldigt lite om hans tidiga liv, men mycket tyder på att han som 15-åring gav upp en universitetsutbildning och i stället blev kringvandrande kvacksalvare.

I nästan 30 år drog han från stad till stad och erbjöd suspekta läkemedel mot hårförlust, potensproblem och inte minst pest. Samtidigt erbjöd han sig att göra horoskop för sina kunder.

Notredame uppnådde faktiskt ett visst anseende inom sitt yrke – i synnerhet när han lanserade ett piller som ­påstods skydda mot pest.

Från ”Profetiorna” har 942 förutsägelser bevarats. Verket kom ut 1555–1558.

© Getty Images

Efter att ha vandrat på Italiens och Frankrikes landsvägar slog han sig 1547 ned i Provence. Den nu medel­ålders Notredame skrev – som många andra dåtida astrologer – en almanacka, i vilken han föutsade det ­kommande årets händelser.

När boken gavs ut, använde han för första gången den latinska varianten av sitt namn, Nostradamus.

Som tur var levde han i en tid, då Gutenbergs nya tryckpress höll på att revolutionera Europa. Bara ett sekel tidigare skulle profetiorna aldrig ha blivit kända utanför Provence. Nu blev hans böcker dock snabbt populära, och inte minst Frankrikes överklass slukade profetens kryptiska skriverier.

Historikerna anser dock att han i hög grad formulerade sig så kryptiskt för att han var rädd för att bli anklagad för kätteri av den katolska kyrkan.

Från brevväxlingar vet vi att det franska kungahuset år 1555 sände bud efter spåmannen, som i en av sina almanackor hade skrivit att ”kungen borde passa sig”.

Den djupt vidskepliga drottningen Katarina Medici ville prata med spåmannen och blev omedelbart fascinerad av hans svårgenomträngliga språk och mystiska uppenbarelse.

Samma år skrev Nostradamus om ett gammalt lejon som skulle möta en våldsam död efter att ha fått sina ögon genomborrade. Profetian uppfylldes
på ett hemskt sätt fyra år senare, när Katarinas make, kung Henrik II, under en riddar­tornering blev dödligt sårad av splitter från en lans, som trängde in genom ögat.

Händelsen gjorde i ett slag Nostradamus berömd, och under resten av sitt liv var han knuten till drottning Katarina som läkare, ­hov­astrolog och kunglig rådgivare.