Kändisar bar på groteska hemligheter

Elvis ville ha minderåriga flickor. Nostradamus älskade sylt. Castro ville ha en karriär i Hollywood. Historieböckernas ikoner må framstå som exemplariska förebilder, men de bär alla på hemligheter.

Hayworth, Presley och Lennon blev kända för väldigt olikaartade saker, men en sak hade de gemensamt: De bar alla på skandalartade hemligheter.

© Getty Images & Scanpix

Berömd författare trodde på älvor

Arthur Conan Doyle var så övertygad om att det fanns älvor att han skrev en bok om de små övernaturliga varelserna.

Den skotske författaren Arthur Conan Doyle är känd för sina verk om mästerdetektiven Sherlock Holmes. Men år 1922 skrev han en helt annan bok – och det kanske är bäst att den fallit i glömska.

Boken, med titeln The Coming of the Fairies, är ett enda långt argument för att små flygande älvor verkligen finns. Bakgrunden är en serie berömda fotogra­fier från byn Cottingley i England.

Bilderna ska ha visat två flickor som lekte med små älvor.

Om Sherlock Holmes hade greppat sitt förstoringsglas hade han nog konstaterat att bilderna bara var ett montage av urklipp från en barnbok som fotograferats, men Doyle valde att sätta sig vid skriv­maskinen.

Resultatet blev en bok med ambitionen att ge verkliga fakta.

Enligt Doyle var bilderna från Cottingley beviset för existensen av en folkgrupp på denna planet som kan visa sig vara lika talrik som människorasen.

Den enda ­anledningen till att vi människor inte kan se älvorna är att de små varelserna ”ut­sänder kortare eller längre vibrationer” än det spektrum som kan uppfattas av det mänskliga ögat.

Bara ett fåtal utvalda kan ställa in ögonen och hjärnan så att vibra­tionerna från älvorna blir synliga.

”Det är just förmågan att justera och ställa in sig på andra vibrationer som kännetecknar en klärvoajant, och det ligger inget vetenskapligt omöjligt, så vitt jag ser det, i att vissa människor kan se sådant som är osynligt för andra”, skriver Doyle.

Småflickor överraskade Doyle

År 1920 fick Arthur Conan Doyle en serie bilder av två flickor omgivna av älvor. Doyle var övertygad om att bilderna var äkta, och lät år 1922 trycka dem i sin bok.

Under mediastormen som följde vidhöll de två flickorna som tagit bilderna att deras fotografier var äkta.

Efter en mängd kritiska undersökningar erkände emellertid kvinnorna år 1983 att de hade förfalskat bilderna. De hade använt pappfigurer från en populär barnbok.

Bedrägeriet var menat som ett oskyldigt skämt, men kvinnorna förklarade att allt gick över styr.

Nostradamus – expert på sylt

På 1550-talet gav den franske läkaren och astrologen Nostradamus ut de första av sina närmare tusen profetior.

Stroferna förutspådde enligt hans anhängare framtida händelser, vilket gav Nostradamus rykte om sig att vara en mäktig profet.

Vad de flesta inte vet är att Nostrada­mus inte bara sysslade med förutsägel­ser – han var dessutom en riktig gottegris och älskade att koka sylt.

Fransmannen gav ut sina bästa recept år 1555 i kokboken Traité des fardemens et confitures. Den blev en bästsäljare och var i många år referensmaterial för de många marme­lad- och sylttillverkarna i Paris.

Enligt Nostradamus kunde ett av hans syltrecept till och med användas som afrodisiakum.

”Om en man har lite av detta i munnen medan han kysser en kvinna – eller kvinnan honom – och blandar det med sin saliv och för över det i den andres mun, kommer det genast resultera i en brinnande trängtan att utföra älskogs­akten”, skriver Nostradamus om sin körsbärssylt.

Boken innehåller även recept på ett effektivt laxermedel, blondering för håret och ett botemedel mot pest.

Elvis älskade unga flickor

Den legendariske sångaren hade en förkärlek för minderåriga flickor och sägs ha tafsat på sina unga fans.

Elvis Presleys blivande hustru Priscilla var bara 14 år när den legendariske sångaren förförde henne år 1959. Och hon var inte den enda minderåriga flicka som The King satte klorna i.

Flera biografier beskriver att Elvis bara var intresserad av unga flickor, och att han gick hårdhänt fram när han sett ut någon.

Exempelvis beskriver Kay Wheeler, före detta ordförande för Elvis fan club, i en bok att den populäre artisten rentav överföll henne när hon 17 år gammal fick träffa honom.

”Han tafsade på mig. Jag var som förlamad. Han borde ha burats in”, berättar Wheeler.

I samma bok nämns även att Elvis ständigt följdes av tre 14-åriga flickor som han senare bjöd in på en simtur till hans pool.

Vid andra tillfällen hade Elvis pyjamasfester då han lärde de unga flickorna att sätta upp håret och sminka sig.

Om man ska tro författaren David Brets bok från år 2002 fanns det ännu mer pikanta inslag i Elvis kärleksliv.

Brets insisterar på att Elvis Presley under en längre period hade en affär med den manlige skådespelaren Nick Adams. Förhållandet nämns också i en bok som Elvis styvmor Dee Presley skrev redan år 1979.

Elvis omgavs ofta av unga fans och enligt flera böcker utnyttjade han situationen till fullo.

© Scanpix

Grekisk filosof masturberade offentligt

Diogenes var en av de mest populära – och ökända – filosoferna i antikens Grekland.

Han beundrades enormt av bland andra Alexander den store, men för många andra var filosofen bara en osmaklig man utan hämningar.

Som representant för den kyniska skolan, den filosofi som avvisade samhällets normer, bodde Diogenes periodvis i en stor tunna. Han ville visa att vägen till lycka gick via måttfullhet.

Diogenes var även en ivrig förespråkare för att inte skämmas för några kroppsfunktioner och masturberade flitigt i sin tunna i fullt dagsljus.

Till de förbipasserandes stora förtret. Den frispråkige filosofen urinerade dessutom på folk han inte gillade, och vid åtminstone ett tillfälle sägs han ha uträttat sina behov på en teater.

Pedagog-ikon satte barn på barnhem

Jean-Jacques Rous­seau var en av 1700-talets mest berömda filosofer och befäste sin ställning med verket Emile, eller om uppfostran.

I detta beskriver han bland annat barns utveckling och ger råd om hur de bör uppfostras.

Boken ansågs vara epokgörande inom pedagogiken och låg till grund för de omfattande reformerna i undervisningssystemet efter franska revolutionen.

Rousseau uppfostrade emellertid inte sina egna barn.

Han satte dem allihop på barnhem eftersom han be­dömde att de skulle ha det bättre där än hemma hos barnens mor.

Fidel Castro ville vara Hollywoods nye förste älskare

1940-talets Havanna var en populär semesterort för Hollywoods stora namn.

Agenter och producenter vallfärdade till den soliga staden, bland andra talangscouten Jerry Beeker från filmbolaget Paramount.

En kväll fick han syn på en atletisk ung man som han bjöd in till provspelning i USA. Några veckor senare stod den unge kubanen, vid namn Fidel Castro, på Beekers kontor i Los Angeles.

Talang­scouten drömde om att lansera Castro som en latin lover-typ, men provspelningen gick inte särskilt bra.

Besöket i USA var dock inte helt förgäves. Castro medverkade som statist i filmerna ”Holiday in Mexico” och ”Easy to wed” från år 1946.

Sexsymbol måste dölja sitt ursprung

Rita Hayworth tvingades gå igenom en smärtsam förvandling för att bli Hollywood-ikon.

Skådespelerskan Rita Hayworth var med i över 60 Hollywoodfilmer och var en av de största sex­symbolerna på 1940-talet. Men hon tvingades gå igenom en hel del för att nå framgång.

Hayworth hette ursprungligen Margarita Carmen Cansino. Hennes far var av spansk-judisk härkomst och varken namnet eller hennes spanska utseende gynnade karriären.

Under sin första tid som skådespelerska fick hon bara små, exotiska roller – bland annat som ryska, argentinska och egyptiska.

Läs också: Blev Marilyn Monroe mördad?

Det var de blonda vita flickorna som fick alla stora roller. Harry Cohn, chef för filmbolaget Columbia Pictures, bekräftade hennes farhågor och förklarade att hon måste förändra sitt mörka, medelhavspräglade utseende om hon ville bli någon i Hollywood.

Cansino vidtog drastiska åtgärder. Hon lät bleka huden med klorlösning och flytta sitt låga hårfäste ett par centimeter längre upp i pannan med smärtsamma, hårborttagnings­behand­lingar.

Dessutom bantade hon ned sig, färgade håret rött och bytte namn till det mer amerikansk­klingande Rita Hayworth.

Den smärt­samma förvandlingen gav resultat och den sedemera gediget helylleamerikanska röd-­hättan blev en av Columbia Pictures största stjärnor.

Hayworth slog igenom som genomamerikansk pinuppa, men såg helt annorlunda ut som ung.

© Scanpix

Dickens hängde ut sin hustru

I böcker som Oliver Twist och En julsaga framställer författaren Charles Dickens människor med god och uppbygglig moral, och tar de svagas parti.

Men privat var Dickens inte någon särskilt trevlig man – i synnerhet inte mot sin hustru Catherine.

Sedan hon fött honom tio barn verkar Dickens ha tröttnat på frun och gav bland annat henne skulden för att han hade så många barn att försörja.

Den berömde författaren ansåg att hon inte var honom värdig, och kallade henne bland annat ”åsna” inför sina vänner.

Senare inledde Dickens en affär med en 18-årig flicka, ett förhållande han förnekade ända fram till sin död. Säkert är i alla fall att Dickens skilde sig från Catherine år 1858, då hans påstådda otrohet avslöjades.

Dickens slutgiltiga bedrift efter skilsmässan var att skicka ett öppet brev till bl.a. New York Times, i vilket han anklagade sin ex-hustru för att vara en dålig mor, som inte var förmögen att älska sina barn.

Lennon misshandlade kvinnor

Hippie-ikonen John Lennon var mannen bakom populära låtar som ”All you need is love”, ”Imagine” och ”Give peace a chance” – som alla handlar om kärlek, fred och förlåtelse.

Men utanför scenen var Lennon minsann inte för fin för att dela ut örfilar – även till kvinnor.

I en öppenhjärtig intervju för tidskriften Playboy erkände ex-Beatlen några månader före sin död, i december 1980, att han i unga år hade slagit flera kvinnor:

”Jag brukade vara elak mot mina kvinnor och misshandla dem fysiskt – alla kvinnor. Jag var en buse. Jag kunde inte uttrycka mig, utan slog. Jag slogs med män, och jag slog kvinnor. Det är därför jag alltid talar om fred. Det är de mest våldsamma personerna som längtar efter kärlek och fred.”

Utöver problemen med temperamentet var Lennon även extremt svartsjuk. Det sägs att han tvingade hustrun Yoko Ono att följa med honom in på toaletten, för att andra män inte skulle kunna stjäla henne.

Luther King var Star Trek-fantast

Medborgarrättskämpen Martin Luther King hade ett stort intresse: science fiction-serien Star Trek.

Han var extra förtjust i seriens svarta skådespelerska Nichelle Nichols, som enligt King var en förebild för andra svarta i USA.

När King hörde att Nichols funderade på att lämna hans favoritserie, konfronterade han henne öga mot öga och sade att hon inte på några villkor fick lämna Star Trek.

Till Kings stora glädje valde Nichols att stanna kvar, och år 1968 var hennes Star Trek-karaktär en av parterna i tv-historiens första kyss mellan en svart och en vit person.

Martin Luther King älskade att koppla av med ett bra avsnitt av Star Trek.

© Getty Images

Landsfadern skrev om gaser

Benjamin Franklin, en av USA:s mest berömda landsfäder, var med och skrev den amerikanska oavhängighetsförklaringen år 1776.

När han fem år senare var ambassadör i Frankrike, fattade han åter pennan och skrev om ett mindre rumsrent ämne: pruttar.

I sitt verk argumenterar Franklin för att det kan få fatala följder att hålla tillbaka gaser.

Vetenskapen bör målmedvetet arbeta på att göra våra pruttar mer väldoftande så att civiliserade människor inte ska behöva skämmas över sina naturliga kroppsfunktioner.

Franklin spred sin essä bland vännerna – bl.a. kemisten Joseph Priestley, som arbetade med gaser.

Pruttmanifestet var tänkt som en ironisk kritik av de vetenskap­liga sällskapen i Europa.

Franklin deltog år 1781 i en konferens i Bryssel, och förfärades över de struntsaker som Europas främsta vetenskapsmän sysselsatte sig med.