Kändisar bar på groteska hemligheter
Elvis ville ha minderåriga flickor. Nostradamus älskade sylt. Castro ville ha en karriär i Hollywood. Historieböckernas ikoner må framstå som exemplariska förebilder, men de bär alla på hemligheter.

Hayworth, Presley och Lennon blev kända för väldigt olikaartade saker, men en sak hade de gemensamt: De bar alla på skandalartade hemligheter.
Berömd författare trodde på älvor
Arthur Conan Doyle var så övertygad om att det fanns älvor att han skrev en bok om de små övernaturliga varelserna.
Den skotske författaren Arthur Conan Doyle är känd för sina verk om mästerdetektiven Sherlock Holmes. Men år 1922 skrev han en helt annan bok – och det kanske är bäst att den fallit i glömska.
Boken, med titeln The Coming of the Fairies, är ett enda långt argument för att små flygande älvor verkligen finns. Bakgrunden är en serie berömda fotografier från byn Cottingley i England.
Bilderna ska ha visat två flickor som lekte med små älvor.
Om Sherlock Holmes hade greppat sitt förstoringsglas hade han nog konstaterat att bilderna bara var ett montage av urklipp från en barnbok som fotograferats, men Doyle valde att sätta sig vid skrivmaskinen.
Resultatet blev en bok med ambitionen att ge verkliga fakta.
Enligt Doyle var bilderna från Cottingley beviset för existensen av en folkgrupp på denna planet som kan visa sig vara lika talrik som människorasen.
Den enda anledningen till att vi människor inte kan se älvorna är att de små varelserna ”utsänder kortare eller längre vibrationer” än det spektrum som kan uppfattas av det mänskliga ögat.
Bara ett fåtal utvalda kan ställa in ögonen och hjärnan så att vibrationerna från älvorna blir synliga.
”Det är just förmågan att justera och ställa in sig på andra vibrationer som kännetecknar en klärvoajant, och det ligger inget vetenskapligt omöjligt, så vitt jag ser det, i att vissa människor kan se sådant som är osynligt för andra”, skriver Doyle.
Småflickor överraskade Doyle
År 1920 fick Arthur Conan Doyle en serie bilder av två flickor omgivna av älvor. Doyle var övertygad om att bilderna var äkta, och lät år 1922 trycka dem i sin bok.
Under mediastormen som följde vidhöll de två flickorna som tagit bilderna att deras fotografier var äkta.
Efter en mängd kritiska undersökningar erkände emellertid kvinnorna år 1983 att de hade förfalskat bilderna. De hade använt pappfigurer från en populär barnbok.
Bedrägeriet var menat som ett oskyldigt skämt, men kvinnorna förklarade att allt gick över styr.