6 kända amerikaner – med rötterna i Sverige

En del av de svenska emigranterna blev berömda amerikaner under sin livstid. Det finns också många nu levande kändisar med rötter i Sverige.

John Ericson är en av många amerikaner med svenska rötter.

© Library of Congress

Uppfinnaren John Ericsson kom från Värmland.

© Library of Congress

1. John Ericsson flyttade till USA

John Ericsson (1803–1889) var en banbrytande uppfinnare, mest känd för att ha konstruerat den första användbara propellern. John växte upp i Sverige, deltog i byggandet av Göta kanal, bodde ett antal år i England och nådde USA först 1839. Han dog i New York men ligger begravd i ett ståtligt gravmonument i Filipstad.

Anorna finns i Värmland. Fadern, och flera led före honom, var verksamma vid Nordmarks gruvor. Modern kom från Filipstad och mormorsfar var skolmästare
i Gåsborn i Värmland.

Filmstjärnan Uma Thurmans mormor står staty i Smygehuk.

2. Uma Thurmans mormor finns i Smygehuk

Uma Thurman (1970–) är skådespelare med många filmer på meritlistan. Pulp Fiction och Kill Bill är några exempel. Hennes mormor var svenskan Birgit Holmquist.

I hamnen i Smygehuk på Sveriges sydspets står en staty av en naken kvinna. Skulptören Axel Ebbe använde Birgit Holmquist som modell för statyn. På 1940-talet gifte sig Birgit med den i Tyskland fängslade antinazisten Friedrich von Schlebrügge, fick tack vare sitt svenska medborgarskap ut honom ur fängelset och de flydde till Mexiko. De fick dottern Nena von Schlebrügge, känd modell på 1960-talet, som senare blev mor till Uma Thurman.

Fackföreningsmannen Joe Hill kom från Gävle.

3. Arbetarkämpen Joe Hill avrättades

Joe Hill (1879–1915) var fackföreningsförkämpe, diktare och sångare. Han föddes som Joel Hägglund och avrättades dömd för mord efter en ifrågasatt rättegång.

Han föddes i Hille utanför Gävle där fadern arbetade som konduktör. Längre tillbaka i tiden kommer släkten på både fädernet och mödernet från Hille och flera platser i norra Uppland.

Skådespelaren Michelle Pfeiffers anor kom från Småland.

4. Michelle Pfeiffers mormorsmor utvandrade

Michelle Pfeiffer (1958–) är skådespelerska med många filmer på meritlistan. Slog igenom med Scarface och var med i flera storfilmer på 1980- och 1990-talet. Häxorna i Eastwick, Farligt begär och Där havet slutar är några exempel. Den svenska kopplingen är att mormors­mor Amanda Olson flyttade med sina föräldrar från Tolg socken i Småland 1886. De bosatte sig i Minnesota.

Astronauten Buzz Aldrin är barnbarn till utvandrade värmlänningar.

5. Buzz Aldrin – från Värmland till månen

Edwin Eugene ”Buzz” Aldrin (1930–) är astronaut och deltog tillsammans med Neil Armstrong i den första bemannade månlandningen 1969. Hans svenska rötter finns i Värmland. Buzz’ farfar Karl Johan Aldrin och även farmodern kom från Norra Råda i Värmland. Han var av smedsläkt, emigrerade 1892 och blev smed i Massachusetts.

Namnet Aldrin går att spåra ytterligare fyra generationer.

Skådespelande syskonen Maggie och Jake Gyllenhaal har rötterna i en svensk adelssläkt.

6. Syskonen Gyllenhaal har adliga anor

Jake (1980-) och Maggie Gyllenhaal (1977-) är syskon och skådespelare. De har båda medverkat i flera filmer och fått var sin oscarsnominering för bästa biroll: Jake för Brokeback Mountain och Maggie för Crazy Heart.

De ingår i den svenska adelssläkten Gyllenhaal med ursprung i västsverige. Den svenske officeren Nils Gunnesson Haal, adlades 1652 av drottning Kristina. År 1866 emigrerade hans ättling Anders Leonard Gyllenhaal till USA.