Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kamelflicka blev populär

KURIÖST: ”Kamelflickan” Ella Harper tjänade en förmögenhet på att arbeta på cirkus – hennes knäleder var vända åt fel håll.

Shutterstock

När Ella Harper kom till världen i USA 1870 var det uppenbart att hon skulle få ett svårt liv. Orsaken var att hennes knäleder var vända åt fel håll. Det stoppade dock inte den lilla flickan, som lärde sig att gå på alla fyra.

När Ella var fjorton år gammal tog hon jobb på en cirkus, där hon kallade sig för ”kamel­flickan”. ­

Ella Harper blev känd för sina bakvända knän.

© GRANGER/IMAGESELECT

Hennes uppträdanden drog så stor ­publik att hon till slut tjänade 200 dollar i veckan – en smärre förmögenhet på den tiden.

Efter två år av uppträdanden och otaliga resor hade den driftiga Ella tjänat tillräckligt för att kunna dra sig tillbaka. Hon investerade pengarna i en utbildning, gifte sig och uppträdde aldrig igen.

VIDEO: Så sent som på 1940-talet visades ”knappnålshuvuden” upp på cirkus i USA:

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj