TV-Radio Mirror
Marilyn Monroe

Hur dog Marilyn Monroe?

Marilyn Monroe var en av världens mest hyllade och älskade filmstjärnor, men hon kämpade med sina inre demoner. I augusti 1962 gav Monroe efter för de mörka tankarna.

Marilyn Monroe var bara 36 år gammal, när hennes psykiater strax före soluppgången söndagen den 5 augusti 1962 hittade hennes livlösa kropp.

De föregående månaderna hade den världsberömda filmstjärnan känt sig alltmer pressad och tyngd av omvärldens förväntningar. Under 1950-talet var Monroe en av världens populäraste filmstjärnor, men de senaste åren hade hennes filmer väckt mindre uppmärksamhet, och hennes namn förekom allt oftare i samband med olika skandaler.

Superstjärnan hade under samma period drabbats av flera hälsoproblem och tog stora mängder läkemedel.

Den ödesdigra augustinatten kände Marilyn Monroes hushållerska på sig att något kunde ha hänt filmstjärnan. Hon kontaktade därför Monroes psykiater, som bröt sig in i sovrummet och hittade Marilyn Monroe död.

Marilyn Monroe

Monroes sista film – ”De missanpassade” – blev färdig 1961, men fick ett dåligt mottagande av biobesökarna.

© TV-Radio Mirror

Rättsläkare: Det var självmord

En rättsmedicinsk undersökning visade att Monroe hade avlidit till följd av en överdos av sömntabletter. Undersökningen hittade inga tecken på att något brott hade begåtts, och eftersom Monroe tidigare hade haft tankar på självmord och överdoserat sina läkemedel konstaterade rättsläkaren att filmstjärnan hade tagit sitt liv.

De följande åren florerade flera rykten om att Monroe i själva verket hade mördats. Bland de ”misstänkta” var president John F. Kennedy och hans bror Robert F. Kennedy, som enligt envisa rykten båda hade haft affärer med Monroe.

Till följd av de seglivade konspirationsteorierna beslutade den allmänne åklagaren i Los Angeles år 1982 att utreda Marilyn Monroes död på nytt. Han fann inga bevis som kunde ge stöd åt teorierna, och konstaterade att den ursprungliga dödsorsaken var korrekt.