Library of Congress
Elvis Presley

Hur dog Elvis Presley?

År 1957 ligger världen för Elvis Presleys fötter. Den unge musikern går från triumf till triumf på hitlistorna, men snart börjar livet som rockstjärna sätta sina spår hos ”kungen av rock'n'roll”.

”Elvis såg ut som om hans kropp frusit fast i sittande ställning medan han satt på toaletten, varpå han fallit framåt.”

Det berättade Ginger Alden – Elvis Presleys fästmö – som den 16 augusti 1977 fann Presley nästan livlös på toaletten i Graceland i Memphis.

Enligt Ginger Alden var Elvis Presleys ansikte ”fläckigt av lila missfärgningar”, medan ögonen ”stirrade rakt fram och var blodröda”.

Den 42-årige musiklegendaren kördes genast till sjukhuset, där han kort tid efter ankomsten dödförklarades av läkarna.

VIDEO: Se ett av Elvis sista framträdanden

Familjen mörkade missbruk

Samma eftermiddag obducerades världsstjärnan. En av läkarna sa efteråt till pressen att Elvis Presley hade dött av en hjärtinfarkt, och att dödsfallet inte orsakats av droger.

Det påståendet gick dock att ifrågasätta mot bakgrund av en bok som getts ut några veckor tidigare av tre av Elvis Presleys livvakter, som påstod att rockstjärnan var djupt beroende av droger. Deras påståenden fick stöd några veckor senare, när blodprover från Elvis Presleys döda kropp visade att han hade tagit 14 olika narkotikaklassade preparat – bland annat stora mängder smärtstillande piller.

Senare avslöjades det att läkaren som utförde obduktionen var i maskopi med Elvis Presleys familj, som försökte dölja sanningen om missbruket.

Elvis Presley

Tjugo år efter sin glansroll i filmen ”Jailhouse Rock” var Elvis Presley kraftigt överviktig och drogberoende.

© Library of Congress

Läkaren stod för drogerna

Den som fixade drogerna var Elvis Presleys egen läkare George C. Nichopoulos, som enbart under 1977 skrev ut över 10 000 doser läkemedel till rockstjärnan.

Tre år senare blev Nichopoulos av med sin läkarlegitimation, och han åtalades för att ha skrivit ut för stora mängder läkemedel till sina patienter. Nichopoulos försvarade sig med att han bara hade försökt kontrollera Elvis Presleys missbruk.

I dag är de flesta experter överens om att ”kungen av rock'n'roll” dog av hjärtsvikt orsakad av en giftig cocktail av läkemedel.

Det omfattande läkemedelsmissbruket hade många negativa konsekvenser för Elvis. Utöver att han blivit kraftigt överviktig led han av diabetes, högt blodtryck, sömnlöshet och kronisk förstoppning. Alla dessa besvär kan ha bidragit till att överbelasta sångarens hjärta.