Historisk snabbkurs: Vem var filosofen Søren Kierkegaard?

”Livet förstås baklänges, men levs framlänges”, sa Søren Kirkegaard, men vem var han egentligen? Vi ger dig allt som är värt att veta om Kirkegaard – och det tar bara fem minuter.

Kierkegaards hår stod 15 cm upp i luften, enligt en källa.

© Getty Images

Fakta om Søren Kirkegaard

Född i: Köpenhamn i Danmark.

Studier: Magistergrad i filosofi från Köpenhamns universitet.

Jobb: Filosof, teolog, författare och kritiker.

Mest kända verk: ”Antingen-eller”, ett bokverk i två band, bidrar till att grunda den filosofiska riktning som kallas för existentialismen.

Civilstånd: Kortvarigt förlovad, ogift, inga barn.

3 höjdpunkter i Søren Kirkegaards liv

  • Grova skämt och kvicka kommentarer är köpmanssonen Sørens specialitet. Han retar lärarna med oanständiga uppsatser och genom att dricka öl på lektionerna.

  • Efter sin ämbetsexamen som teolog förlovar Søren Kierkegaard sig med 18-åriga Regine Olsen. ”Mitt hjärtas härskarinna” ­kallar Kierkegaard sin blivande brud.

  • Kierkegaard lever livet med teater, dyra restaurangbesök och droskfärder – betalat med arvet efter fadern. Samtidigt skriver han flera tunga filosofiska verk.

... och ett lågvattenmärke

Med tungt hjärta bryter Kierkegaard sin förlovning med Regine för att ägna sig åt sitt författande. Den oförlösta kärleken hänger som en skugga över Kierkegaards liv.

Søren Kirkegaards viktigaste tankar

  • Kritiskt tänkande är viktigt!
    Människor är inte enbart kapabla att tänka utan även att kritiskt bedöma sina tankar. Förmågan att reflektera över sitt eget medvetande ska få den enskilde att inse att det inte räcker bara att överleva. En människa måste även finna mening i tillvaron och sätta upp ett mål med livet.

  • Sanningen är individuell
    Den tänkande människan upptäcker snart att livet i sig inte ger någon mening. Tillvaron får betydelse först när den ­enskilde själv gör ett val som ger hans eller hennes liv en inriktning. “(...) det gäller att finna en sanning, som är sanning för mig, att finna en idé för vilken jag vill leva och dö”, skriver Kierkegaard i en tidig text.

  • Hitta din personliga tro

    Frånvaron av en allmängiltig sanning och nödvändigheten av att själv välja sin väg skapar rädsla, då män­niskor alltid är rädda att välja fel.

    Tillståndet är oundvikligt – livet förstås ­baklänges men levs framlänges.

    Osäkerheten gäller även religion. Eftersom människor lika lite kan förstå Guds existens som att begripa en mening med livet, måste den enskilde aktivt välja att tro. För att kunna det måste den kristne skapa en egen personlig relation till Gud och på så sätt hitta sin personliga tro.

    Tron på en personlig relation till Gud gör Kierkegaard kritisk till statskyrkan. Flockmentaliteten hind­rar den enskilde från att hitta sin egen tro, hävdar han.

    På samma sätt leder idén om en folklig, nationell rörelse till ansvarslöshet, eftersom den ger en falsk känsla av en meningsfull gemenskap.

    Kierkegaard avvisar dock inte kollektivet som idé; att känna ansvar för andra är en naturlig konsekvens av förmågan att tänka, menar han.

Långa promenader i staden, då Kierkegaard talade med allt och alla, hörde till filosofens glädjeämnen.

© iamsnyg.com & Lauritz de Thurah

Søren Kirkegaard påverkade existentialismen

... och många betraktar den danske filosofen som riktningens grundare. Kier­ke­gaards tankar om att livet i sig själv är meningslöst, och att det därför är den enskildes uppgift att skapa mening genom handling, slår igenom på allvar efter andra världskrigets och Förintelsens fasor.

Det är inte många som känner till att ...

... Kierkegaard troligen led av Potts sjukdom, en tuberkulossjukdom, som gjorde rygg­raden sned. Kierkegaard hävdade att sned­heten berodde på att han fallit från ett träd.

Forskare tror att sjukdomen kan ha kostat Kierkegaard livet. Filosofen föll ihop på gatan, delvis förlamad, och dog åtta veckor senare på sjukhuset, endast 42 år gammal.

© Brian Spatola/National Museum of Health and Medicine