Har Casanova verkligen existerat?

Har den mytomspunne storförföraren Casanova funnits på riktigt? Och är det som berättas om honom i så fall sant?

Äventyraren Giovanni Giacomo Casanova.

© The Art Archive/Culver Pictures/Picture desk

Ja, även om många av historierna om honom är påhittade så har han funnits i verkligheten.

Giovanni Giacomo Casanova (1725–98) var en venetiansk äventyrare med en brokig karriär. Det är främst hans erotiska eskapader som gjort honom berömd.

Han sägs ha inlett sin bana med att som 16-åring förlora oskulden i en trekant. Enligt hans självbiografi förförde han 122 kvinnor, i en tid när utomäktenskapliga förbindelser kunde få allvarliga sociala konsekvenser, speciellt för kvinnan.

Flydde från blykamrarna

Casanovas liv präglades av ständiga problem med myndigheterna. 1748 tvingades han gå i exil efter att ha anklagats för våldtäkt. Bara två år senare arresterades han igen, denna gång anklagad för att ha utövat svart magi.

Casanova lyckades dock fly från de så kallade blykamrarna i Venedig, ett av dåtidens bäst bevakade fängelser. Flykten gick till Paris, där Casanova tjänade en förmögenhet som lotteriarrangör.

1800-talsillustration av Casanova

Kapitalet investerades i en silkesfabrik men pengarna tog snart slut, eftersom han fick flera utomäktenskapliga barn med sina kvinnliga arbetare.

Skrev memoarer i Böhmen

De följande åren satt Casanova antingen i fängelse eller befann sig på flykt undan sina fordringsägare. Under lång tid var han bosatt i Polen, men utvisades därifrån efter en duell med en polsk adelsman.

Efter 18 år i exil återvände han till Venedig men åkte snart ut igen när han kommit på kant med en av stadens ledande familjer.

Den åldrande libertinen fick jobb som bibliotekarie för den österrikiske kejsarens kansler. På dennes slott i Böhmen skrev en uttråkad Casanova 1794 sina memoarer.