Pictorial Press Ltd/Imageselect

Gucci-film är värdens dyraste såpopera

”House of Gucci” berättar den sanna historien om det spektakulära beställningsmordet på modeskaparen Maurizio Gucci, men överdrivet mycket dramatik och förfärliga brytningar gör filmen svår att ta på allvar.

Den 27 mars 1995 går Maurizio Gucci uppför trappan till sitt kontor i Milano. Han är en av de mest framträdande medlemmarna av familjeimperiet bakom modehuset Gucci, men när han når tredje trappsteget träffas han av tre skott i ryggen. När den 46-årige designmogulen faller omkull träffas han av en sista kula i huvudet.

Hela Italien chockas av dådet, som snabbt kategoriseras som ett beställningsmord. Det är bara Maurizio Guccis exfru Patrizia Reggiani som andas ut, när hon hör om mordet.

”Jag var verkligen glad att alla mina problem var över”, sa Patrizia Reggiani många år senare.

Video: Se trailern till House of Gucci.

Men snart uppstår det nya problem för exfrun, som hade betalat fyra personer 415 000 dollar för att få Maurizio Gucci röjd ur vägen. Hon grips 1998 och avtjänar sedan 18 år i fängelse. I samband med frigivningen frågar en journalist henne varför hon inte själv sköt sin exmake? Hon svarar iskallt: ”Jag ser inte så bra.”

I den nya storfilmen House of Gucci, som kan ses på Amazon Prime, undersöker regissören Ridley Scott vad som låg bakom det sensationella mordet i den förmögna och djupt dysfunktionella familjen.

Designer framställs som dummare än han var

© Entertainment Pictures/Imageselect

Filmen: Paolo Gucci är en obegåvad klant

Paolo Gucci är son till företagets ordförande Aldo Gucci, men familjens svarta får. Hans klantighet överträffas enbart av hans talanglösa modekollektioner, som hånas av de andra familjemedlemmarna.

© Terry Fincher/Getty Images

Fakta: Guccis svarta får fick framgång

Paolo Gucci var en outsider i modefamiljen och fick sparken från företaget 1980. Men hans sportkollektion, som hånas i filmen, var en stor framgång och han skapade även Guccis klassiska logo.

Familjen rasar över skildringen

Patrizia träffar den unge Maurizio Gucci under en fest i Milano 1970. Den vackra lycksökerskan ser sin chans att slå klorna i en medlem av den rika modefamiljen, och med raketfart stiger hon på samhällets rangstege.

Därifrån utvecklas filmen som en italiensk såpopera med allt man kan önska sig av maktkamper, girighet, sex, svek och mord. Handlingen kan verka för överdriven för att vara sann, men otroligt nog är filmen inte långt från den sanna historien om Guccis fall från catwalken – även om filmskaparna tagit sig visa friheter, och flera familjemedlemmar har utelämnats.

Spåkvinna lejde mördare

© SF Studio/Metro-Goldwyn-Mayer/Ritzau Scanpix

Filmen: Spåkvinna avslöjar Gucci-arvinges otrohet

Patrizia söker hjälp hos en spåkvinna vid namn Pina. I en syn ser hon Maurizio i säng med en annan kvinna. Det blir startskottet till Patrizias mordiska hämnd.

© Independent Photo Agency Srl/Imageselect

Fakta: Spåkvinna fick inga syner om otrohet

Spåkvinnan Pina fick aldrig någon syn av Maurizio Guccis otrohet. Precis som i filmen var det emellertid via spåkvinnan som Patrizia lejde en mördare, som skulle döda hennes make.

Familjen Gucci var inte speciellt förtjust i tanken på att få sin smutsiga designerbyk uthängd för beskådan, och när House of Gucci hade premiär tog familjen kraftigt avstånd från filmen. De anklagade bland annat regissören för att ”stjäla en familjs identitet för att tjäna pengar” och skrev i ett öppet brev:

”Familjens arv förtjänar inte att smutskastas av en påhittad skandal, som inte gör sina huvudpersoner rättvisa.”

Brevet innehöll dock inte särskilt många exempel på i vilka avseenden filmen är osann utan framhåller mest att familjen Gucci anser sig ha skildrats för kritiskt, och att Patrizia Reggiani framställs som ett offer. I själva verket är det ingen av filmens huvudpersoner som uppträder särskilt sympatiskt, och handlingen bygger till största delen på verkligheten.

Det kan till exempel verka chockerande att Maurizio Gucci lämnar sin hustru genom att åka på en affärsresa och aldrig komma tillbaka, eller att han beskylls för att ha förfalskat underskriften på sin fars testamente, men båda händelserna är belagda sedan gammalt .

Gärningsplatsen har ändrats

© House of Gucci/HBO

Filmen: Maurizio Gucci mördas i Rom

I filmens klimax cyklar Maurizio Gucci glad genom Roms gator. På trappan till sitt kontor skjuts han fyra gånger av den mördare som exfrun Patrizia har lejt.

© Ciao/Backgrid/Ritzau Scanpix

Fakta: Modemogulen dödas i Milano

Maurizio Gucci mördades inte i Rom utan på väg upp till sitt kontor i Milano. Han blev mycket riktigt skjuten fyra gånger – men det sista skotten träffar inte i magen, som i filmen, utan i hans tinning.

House of Gucci är melodram i begreppets sanna mening. I synnerhet Jared Leto som Paolo Gucci är en sådan karikatyr att rollfiguren snarare leder tankarna till dockan i Dolmio-reklamen än till en riktig människa av kött och blod.

Filmens kläder är både fantastiskt snygga och tidsenliga, men tittaren kommer sällan in under den glittriga fasaden. Det hjälper inte heller att filmens huvudsakligen amerikanska skådespelare alla lagt sig till med diverse avarter av italiensk brytning, bland annat låter Lady Gaga som Patrizia Reggiani mest som en rysk turist.

Video: Lyssna på Patrizia Reggiani i filmen samt i verkligheten.

Stilen drar ner filmen

Med en budget på 75 miljoner dollar känns House of Gucci som världens dyraste såpopera. Att enorma summor lagts på kläder och tjusiga omgivningar syns tydligt, och historien om Gucci-familjen, som slutade med ett spektakulärt mord, är oerhört intressant.

Men trots att handlingen är hyfsat sanningsenlig gör den överdrivna stilen dessvärre att tittarna aldrig får lov att glömma att de ser en dramatiserad skildring.