Karl Joseph Stieler, Public domain, via Wikimedia Commons/Kevin Brown
Dna-test av Beethovens hår

Dna från Beethovens hår avslöjar: Så dog geniet

I många år trodde forskare att Beethoven dog av blyförgiftning. Men en stor dna-undersökning av tonsättarens sparade hårlockar har skjutit den hypotesen i sank – han mådde ännu sämre under sin sista tid.

En stormig måndag i mars 1827 dog den tyske kompositören [Ludwig von Beethoven] (https://varldenshistoria.se/kultur/kulturpersonligheter/beethoven-det-dova-geniet {"target":"_ blank"}) efter en lång tids sjukdom. Han hade varit sängliggande i månader och lidit av gulsot, diarré, svullna lemmar och kraftigt försvagad andning.

När tonsättarens bekanta började sortera hans personliga tillhörigheter fann de ett dokument som Beethoven hade skrivit ett kvarts sekel tidigare. Det var ett testamente där han uppmanade sina bröder att offentliggöra detaljer om den sjukdom som han ansåg var värre än några av de andra som han led av. Den sjukdom som hade tvingat honom att ”leva i exil” – hans dövhet.

Nästan två århundraden senare började en forskargrupp från det tyska Max Planck-institutet för evolutionär antropologi att uppfylla hans önskan på ett sätt som han aldrig hade kunnat drömma om – genom att analysera dna från hans hårlockar.

”Vårt främsta mål var att belysa Beethovens hälsoproblem, som bland annat innefattar en progressiv hörselnedsättning som började i mitten eller slutet av 20-årsåldern och som ledde till att han blev funktionellt döv 1818”, säger biokemisten Johannes Krause vid Max Planck-institutet om den revolutionerande nya [studien] (https://www.cell.com/current-biology/fulltext/S0960-9822%2823%2900181-1 {"target":"_blank"}).

Beethovens hår brev

Denna hårlock, känd som ”Stumpff-locken” är en av de fem som forskarna har slagit fast härrör från tonsättaren.

© Kevin Brown

Levern gav troligen upp

Undersökningen är den största någonsin av Beethovens dna och resultaten tyder på att Beethoven löpte särskilt hög risk att drabbas av leversjukdom, eftersom han led av den ärftliga sjukdomen hemokromatos, då järn anhopas i levern, lederna och hjärtat.

Det är väl känt att kompositören drack mycket, vilket kan ha förvärrat hans symptom och satt ytterligare press på hans lever. Sannolikt var det emellertid hepatit B (leverinflammation) som blev hans undergång. Forskare fann spår av viruset som orsakar sjukdomen i hans dna och konstaterade att Beethoven smittats av det under de sista månaderna av sitt liv.

Kombinationen av dessa sjukdomar ledde troligen till leversvikt och kompositörens död vid 56 års ålder.

Dna-test av Beethovens hår

I laboratorier avlägsnades oerhört små bitar av håret så att det kunde undersökas.

© Anthi Tiliakou

Alla ville ha lockar av Beethovens hår

Beethoven var redan under sin livstid en världsberömd kompositör och att äga en lock av hans hår var populärt bland både vänner och fans. Beethoven skickade lockar av sitt hår till speciella beundrare – och när han dog 1827 verkar det som om flera personer tog en bit av hans hår som ett minne av den store musikern.

Åtta av dessa hårlockar finns kvar idag och de studerades av forskarna. Det första stora avslöjandet var att tre av lockarna har dna-profiler som inte överenstämmer med resten och därför är det osannolikt att de kommer från Beethoven överhuvudtaget.

En av dessa ”falska” lockar dna-analyserades 2007, vilket ledde till att forskarna drog slutsatsen att kompositören hade dött av blyförgiftning. Teorin har fått mycket uppmärksamhet sedan dess, men kan nu definitivt motbevisas. Med sina mer exakta dna-analyser har forskarna vid Max Planck-institutet fastställt att denna hårlock troligen kom från en judisk kvinna. Hur locken har kunnat misstas för Beethovens hår i så många år förblir dock okänt.

Även om den omfattande undersökningen gav mycket ny information om Beethovens sjukdomstillstånd i slutet av hans liv kan forskarna fortfarande inte säga varför han gradvis miste sin hörsel.

”Ärligt talat tycker jag att vi ska vara tacksamma för allt vi har lärt oss”, säger forskarlagets ledare, Tristan Begg.

En sak som forskarna inte hade räknat med att hitta var bevis för otrohet i Beethovens familj. Genom att jämföra Y-kromosomen i hårlockarna med Y-kromosomen hos Beethovens senare släktingar fann forskarna att det några generationer före Beethovens födelse 1770 fanns en kvinna på hans fars sida som tydligen hade blivit gravid med en annan man och hållit det hemligt.