Charles Dickens ville sätta sin fru på mentalsjukhus

Charles Dickens belyste 1800-talets fattigdom och orättvisor genom sitt författarskap. Nyfunna brev avslöjar dock att han gentemot sin fru var långt ifrån så godhjärtad som huvudpersonerna i hans böcker ofta är.

Charles Dickens är känd framför allt för sina berättelser för barn och unga, såsom ”En julsång på prosa” och ”Oliver Twist”.

© National Library of Wales

Ett brev som har legat bortglömt i mer än hundra år avslöjar att den brittiske författaren Charles Dickens försökte få sin hustru Catherine inlagd på mentalsjukhus. Planen misslyckades dock, när läkarna inte hittade några psykiska åkommor.

Brevet fick håren att resa sig

Totalt 98 brev, skrivna av journalisten Edward Dutton Cook, som var Catherines granne efter hennes separation från Charles Dickens, låg i arkivet vid Harvarduniversitetet. De har hittats av litteraturprofessor John Bowen och har aldrig tidigare analyserats.

”Det var ett ögonblick som fick mina nackhår att resa sig”, berättar professorn om sin reaktion på fyndet.

Dickens förebrådde frun för att hon blev gravid

Brevet är från 1879, det vill säga 21 år efter Dickens separation, och hänvisar till ett samtal som Cook hade haft med Catherine. Hon hade berättat om sitt äktenskaps sista, bittra år, då Charles Dickens inledde en affär med en ung skådespelerska. Grannen Cook skrev efteråt till en bekant:

”Han försökte till och med få henne inlagd på ett mentalsjukhus. Stackars kvinna! Men trots hur lite det enligt lagen krävs för att bevisa sinnessjukdom lyckades han inte få som han ville”.

Historikerna har länge vetat att Charles Dickens behandlade Catherine illa under de sista åren av deras förhållande. Han förebrådde henne bland annat för att hon fött parets tio barn, som nästan ruinerade honom. Brevet kastar dock ett nytt och kusligt ljus över hur långt författaren var beredd att gå för att bli av med sin hustru.