Birgit Nilsson – på gården i sjunde led
Hon blev en internationell storstjärna, men operasångerskan Birgit Nilssons rötter var fast förankrade i den skånska myllan.

Birgit Nilsson i sitt hem 1945.
Med sin slagfärdighet och drastiska humor var Birgit Nilsson (1918–2005) en uppskattad gäst i TV-soffor ända in på 1980-talet. Hennes karriär spände över fyra decennier, på svenska och internationella scener. Hon sjöng på Statsoperan i Wien och gjorde gästspel på operahus världen över.
Hon var sin tids stora Wagnertolkare och uppträdde 16 somrar som det stora dragplåstret på festspelen i Bayreuth i Tyskland. Men till hemtrakterna kring Båstad återkom Birgit Nilsson alltid. Hon hade sin hembygd väldigt kär, uppträdde här varje år och fick celebriteter att ställa upp gratis, både svenska och utländska stjärnor.
Det berättar Christel Lindström, vars mamma var kusin med Birgit Nilsson. Christel är en av dem som vårdar minnet av sin berömda släkting, bland annat genom ett museum på födelsegården i Svenstad i nordvästra Skåne.
– Birgit var själv med och sjöng under konserterna fram till i mitten av 1980-talet, sedan var hon bara konferencier och arrangör. Alla intäkterna gick till traktens hembygdsförening.
Sjunde led på gården i Västra Karup
Få människor är så fast och gediget rotade i sin hembygds mylla som Birgit Nilsson. Hon var sjunde generationen på gården och i stort sett alla hennes kartlagda förfäder kommer från hemsocknen Västra Karup. Birgit Nilsson brukade skoja om att hon kom direkt från betåkern till de stora scenerna. Och helt sant är att hon kvällen före sitt inträdesprov på Musikhögskolan mjölkade tio kor innan hon hoppade på nattåget till Stockholm.
Pappa Nils Svensson var också mycket hemkär och kunde mycket historier kring gården.
– Han sparade alla papper, beslut och lagfarter, säger Christel Lindström. Han berättade också om sina anfäder, bland annat om farfar Sven Persson, hur han såg ut och hans karaktärsegenskaper. Sven var en gudfruktig och duktig lantbrukare som förbättrade mycket på gården. Och det pratades mycket om Olu, en stark kvinna.