Avslöjande: Så utförde Houdini sina trick

Houdini var känd och beundrades för sin förmåga att bryta sig ur handbojor, tvångströjor och mjölkspänner. Men hur gjorde han egentligen? Vi avslöjar hemligheten bakom tre av Houdinis trick.

"Utbrytningen ur mjölkspannen" var ett av Houdinis glansnummer.

© Robert R. King

Trick 1: Handbojorna

Tricket: Houdini kallades ”Handbojornas kung” och trollband publiken med sin fenomenala förmåga att bryta sig ur de mest komplicerade handfängsel. Som ung hade Houdini gått i lära hos en låssmed och lärt sig att alla lås har en svag punkt. ”Jag upptäckte ett sätt att öppna dem, och behöll knepet för mig själv”, sade han i en intervju i Washington Times år 1906.

Under hela sitt liv studerade Houdini hundratals handfängsel och tack vare ett nästan fotografiskt minne kunde han komma ihåg hur varje enskilt lås fungerade.

Hemligheten: I boken Handcuff Secrets från 1910 avslöjade Houdini att ”man kan öppna de flesta vanliga handbojor med ett snöre”. Det var dock inte den metoden Houdini brukade använda när han skulle öppna lås. Fjäderbelastade handbojor kunde till exempel öppna sig om han slog på dem med en metallplatta som han hade gömt i det ena byxbenet.

Hemligheten i de allra flesta handfängseltrick var dock något så enkelt som en nyckel. Medan han avledde publikens uppmärksamhet låste han helt enkelt upp handfängslen. Han hade en hel koffert full med specialnycklar, och innan han gick in på scenen gömde Houdini nyckeln i rockärmen, i ett hudveck eller i sitt rufsiga hår. Ibland lät han sin hustru Bess överlämna nyckeln i en kyss.

LÄS MER: Hela historien om den store Houdini

Nyckeln till handbojorna gömdes i ärmen, men det fick publiken aldrig reda på.

© Polfoto/Granger & Shutterstock

Trick 2: Tvångströjan

Tricket: Under ett besök på ett mentalsjukhus fick Houdini inspiration till det berömda numret med tvångströjan. Houdini såg en patient som under väldiga ansträngningar försökte få händerna från ryggen och upp över huvudet för att komma ur sin tvångströja – en skjorta med mycket långa ärmar som är hopsatta på ryggen och därmed fixerar armarna.

Utbrytarkungen kunde inte glömma den desperate mannen och skaffade sig själv en tvångströja. Den blev en återkommande rekvisita i hans föreställningar. Houdini utförde alltid tvångströjenumret för öppen ridå, och krånglade sig under stor dramatik ut ur tröjan medan svetten forsade av honom.

Hemligheten: Numret med tvångs­tröjan var inget trick utan en uppvisning i råstyrka och extrem smidighet. När medhjälparna satte på Houdini tvångströjan och drog åt remmarna, spände han musklerna och blåste upp sig så att överkroppen blev så stor som möjligt och därmed gav honom extra spelrum – samma metod som han använde när han bands med rep.

När han skulle ta sig ur tvångströjan satte han armbågarna på ett hårt underlag och pressade armarna uppåt med all kraft, tills han kunde lirka in huvudet under först den ena armen och sedan den andra. När armarna var framför kroppen lossade han remmarna på ärmarna med tänderna.

Houdinis tvångströja var av läder. År 2011 såldes en originaltröja på auktion för 30 000 pund (ca 320 000 kronor).

© Polfoto/Corbis

Trick 3: Mjölkspannen

Tricket: Ett av Houdinis absoluta glansnummer var ”The Milk Can Escape” – ”utbrytningen ur mjölkspannen”. Innan han klämde sig ned i spannen bad han åskådarna ta tid på hur länge de själva kunde hålla andan. När han stack upp huvudet igen efter två-tre minuter satt åskådarna och flämtade efter andan – de flesta hade gett upp efter mindre än en minut.

Försedd med handfängsel lät sig Houdini ännu en gång sänkas ned i mjölkspannen. Därefter skruvades locket på och låstes med sex hänglås, innan ridån drogs för. När Houdini varit nere i spannen i några minuter kom en medhjälpare inrusande på scenen med en brandyxa, redo att slå sönder spannen och rädda Houdini.

Men i samma stund som assistenten höjde yxan dök Houdini upp, frustande och genomblöt. Sedan visades spannen upp. Den var fortfarande full med vatten och alla hänglåsen var låsta.

Hemligheten: Mjölkspanns­numret var ett av Houdinis lättaste men hans dramatiska iscensättning gjorde det till en publikfavorit. Mjölkspannen var special­tillverkad och både hopsvetsad och nitad i fogarna så att den såg oerhört gedigen ut. Även vid närmare granskning gjorde nitarna intryck av att överdelen satt stenhårt fast.

I själva verket var den emellertid bara fäst vid underdelen med två falska nitar som Houdini enkelt kunde skruva loss från insidan. Därefter lyfte han bara av överdelen, klev ut och satte tillbaka den på plats igen, utan att behöva röra hänglåsen.

Plakatet med Houdinis mjölkspannstrick fick publiken att tro att mjölkspannen var omöjlig att ta sig ur.

© Polfoto/Granger