2. Kuslig dräkt skyddade läkare från döden
På 1600-talet, då pesten återigen härjade i Europa, uppfann den franska läkaren Charles de Lorme en dräkt som skulle skydda pestläkarna från sjukdomen.
Dräkten blev snabbt en symbol för snar död och pestläkaren kändes igen på långt håll på sin karakteristiska, oumbärliga mask. Den långa näbben fyllde nämligen en livsviktig funktion: Näbben var full av parfym och örter som skulle hålla stanken borta och läkaren vid liv.
3. Män bar korsett
På 1700-talet var den franska överklassen så besatt av kroppens proportioner att korsetten blev var mans egendom.
Det formande underplagget var nämligen inte bara populärt bland kvinnor. Även dåtidens män ville forma sina kroppar, så att de kunde bära formsydda modeplagg.
De korsettbärande fransmännen blev dock snart föremål för åtlöje, för övriga europeiska män tyckte inte att en man borde ägna så mycket tid åt sin kropp och dess proportioner eller tillbringa en massa tid framför spegeln.
4. Kvinnor hade levande ödlor som smycken
I 1890-talets New York blev det populärt bland kvinnorna att gå omkring med små levande ödlor i selar. Ödlorna såldes som ”kameleonter”, som ändrade färg och på så vis matchade alla kläder.
Det blev emellertid för mycket för djurrättsorganisationen ASPCA, som fick New Yorks myndigheter att olagligförklara försäljningen av ödlor.
Trenden fortsatte dock i årtionden runtom på kontinenten, och senare blev även broscher med levande skalbaggar populära smycken.
Under andra världskriget blev Hitlers SS-soldater kända för sina skräckinjagande dödskallar på uniformerna.
Traditionen går dock ända tillbaka till 1700-talet, då preussiska gardeshusarer bar ett kranium med korsade lårben som en del av sin uniform.
Det symboliserade att husarerna var beredda att riskera livet för sin regent och att de inte fruktade döden.