Korsetter för män och levande ödlor: Så knäppt var modet

Män i Frankrike spände på sig korsetter för att komma i sina formsydda kläder och levande ödlor var amerikanska kvinnors favoritsmycke.

En krälande ödla på armen var högsta mode på 1890-talet.

© Fox Photos/Getty Images

1. Samerna inspirerade till mytologiska skor

Samerna är kända som Nordskandinaviens ursprungsbefolkning. Genom historien har samerna levt som nomader i Sápmi i Norge, Sverige, Finland och Ryssland. Samerna hade speciella näbbskor, som de använde för att ta sig fram i det snötäckta, bergiga landskapet.

Samernas speciella näbbskor lär ha inspirerat till alfernas skor.

Alfer är små naturväsen i den nordiska mytologin. Genom historien har de illustrerats med karakteristiska skor med långa, spetsiga ”näbbar”.

En bild från slutet av 1700-talet av en grupp samer från Härjedalen med de speciella näbbskorna på fötterna.

© Swedish National Heritage Board @ Flickr Commons & Shutterstock

2. Kuslig dräkt skyddade läkare från döden

På 1600-talet, då pesten återigen härjade i Europa, uppfann den franska läkaren Charles de Lorme en dräkt som skulle skydda pestläkarna från sjukdomen.

Dräkten blev snabbt en symbol för snar död och pestläkaren kändes igen på långt håll på sin karakteristiska, oumbärliga mask. Den långa näbben fyllde nämligen en livsviktig funktion: Näbben var full av parfym och örter som skulle hålla stanken borta och läkaren vid liv.

3. Män bar korsett

På 1700-talet var den franska överklassen så besatt av kroppens proportioner att korsetten blev var mans egendom.

Det formande underplagget var nämligen inte bara populärt bland kvinnor. Även dåtidens män ville forma sina kroppar, så att de kunde bära formsydda modeplagg.

De korsettbärande fransmännen blev dock snart föremål för åtlöje, för övriga europeiska män tyckte inte att en man borde ägna så mycket tid åt sin kropp och dess proportioner eller tillbringa en massa tid framför spegeln.

Det påstods att korsetten hade positiva hälsoeffekter för män, genom att ge stöd åt ryggen och ryggmusklerna.

© Wikimedia Commons (public domain)

4. Kvinnor hade levande ödlor som smycken

I 1890-talets New York blev det populärt bland kvinnorna att gå omkring med små levande ödlor i selar. Ödlorna såldes som ”kameleonter”, som ändrade färg och på så vis matchade alla kläder.

Det blev emellertid för mycket för djurrättsorganisationen ASPCA, som fick New Yorks myndigheter att olagligförklara försäljningen av ödlor.

Trenden fortsatte dock i årtionden runtom på kontinenten, och senare blev även broscher med levande skalbaggar populära smycken.

5. Gardeshusarer bar uniformer med dödskallar

Under andra världskriget blev Hitlers SS-soldater kända för sina skräckinjagande dödskallar på uniformerna.

Traditionen går dock ända tillbaka till 1700-talet, då preussiska gardeshusarer bar ett kranium med korsade lårben som en del av sin uniform.

Det symboliserade att husarerna var beredda att riskera livet för sin regent och att de inte fruktade döden.

Under andra världskriget var Hans Heinrich Lammers Obergruppenführer inom Hitlers SS-kår. Därför bar han SS-uniformen med ett kranium på sin käppi.

© Bundesarchiv, Bild 146-2008-0276 / CC-BY-SA 3.0