Enligt politiska analytiker kan köpet vara ett försök att positionera Saudiarabien som ett konstland och främja landets politiska intressen.
Något som stärker detta är att det 2017 ryktades att Salvator Mundi skulle ställas ut på ett nytt konstmuseum i grannstaten Förenade Arabemiraten – ett land som den saudiske kronprinsen vill ha en nära relation till.
Denna utställning av Salvator Mundi blev dock aldrig av, och var tavlan finns i dag är okänt.
Salvator Mundis upphov är omdiskuterat
Salvator Mundi tros ha målats av självaste Leonardo da Vinci under perioden kring år 1500, och verket betraktades som förstört, tills det återupptäcktes 2005.
Till en början ansågs målningen vara en kopia av Leonardos ursprungliga Salvator Mundi. Experterna ansåg att den återfunna målningen var ett verk av någon av mästarens elever.
En restaurering 2006 avslöjade emellertid flera tekniker, som är unika för Leonardo da Vinci. Efter det tillskrevs målningen honom.
Trots det tvivlar många konstexperter på målningens upphov, och Salvator Mundi är fortfarande föremål för en intensiv debatt inom den internationella konstvärlden.
Enligt den amerikanske konsthistorikern Robert B. Simon kopierades den ursprungliga Salvator Mundi mer än trettio gånger av Leonardos elever och följare.