metmuseum.com

Utställning hyllar antikens färggranna statyer

Ett amerikanskt museum bjuder på rena färgfesten. Antika marmorstatyer har fått tillbaka sitt ursprungliga utseende och vittnar om färgprakten för tusentals år sedan.

I antikens Rom och Aten präglades stadsbilden inte av vita marmorstatyer. I stället strålade statyerna i klara färger. När forna tiders arkeologer grävde ut statyerna fick många av dem endast en skymt av antikens färgorgie, innan syret i luften förstörde de ömtåliga färgerna.

The Metropolitan Museum of Art i New York är nu redo att ställa ut ett antal av sina mest berömda statyer – målade som de såg ut för över 2 000 år sedan. Andra museer världen över har tidigare ställt ut målade kopior, men The Met har gått oerhört grundligt tillväga för att skapa naturtrogna statyer.

Utställningen ”Chroma: Ancient Sculpture in Color“ är resultatet av ett mångårigt samarbete mellan arkeologer, konstnärer och kemister. Först undersöktes originalen noga med UV-ljus och känsliga instrument för att ta reda på vilka färger som en gång i tiden använts.

Sfinxer var populära sagodjur i antikens Grekland. I många år har The Met ställt ut den färglösa statyn, men 500 år f.Kr. strålade den av färg i en stad på halvön Atikka.

© metmuseum.com

Utställningen pågår in i mars

Varenda liten spricka och vartenda litet skrymsle på statyerna letades igenom på jakt efter rester av pigment, som kunde avslöja färgerna på ansikten, ögon, hår och kläder. Med enstaka statyer kunde experterna luta sig mot gamla teckningar från tiden då de hittades, och innan färgen trillade av.

Därefter färglade en konstnär en exakt 3D-kopia av statyn – en minst lika tidskrävande process. Utställningen kan ses på The Met fram till den 26 mars 2023.