Channel 4/Rob Parfitt

Tv-program tänker förstöra Hitlers konst

Om publiken röstar för det kommer programledaren för ett nytt brittiskt tv-program att förstöra målningar och skulpturer av kontroversiella konstnärer. Hitler och Picasso riskerar att gå upp i rök.

Kan man uppskatta ett konstverk trots att upphovspersonen är kontroversiell? Den frågan ställer ett nytt engelskt tv-program.

Channel 4 har köpt in bland annat en målning av Adolf Hitler, som har flera miljoner människoliv på sitt samvete.

Även verk av Pablo Picasso, som misshandlade kvinnor, samt den för pedofili dömde brittiske målaren och tv-profilen Rolf Harris kommer att behandlas i programmet.

Channel 4:s programchef Ian Katz förklarar:

”I programmet kommer det att finnas förespråkare för varje konstverk. Somliga kommer att argumentera – inte för Hitler – utan för att hans moral inte ska vara avgörande för om ett konstverk ska få finnas eller ej.”

I slutändan kommer det emellertid att vara upp till publiken om programledaren Jimmy Carr ska förstöra konstverket eller ej i tv-programmet Jimmy Carr Destroys Art – Jimmy Carr förstör konst.

När Hitler var 23 år gammal målade han Karlskirche i Wien. Vilket verk Channel 4 har köpt är än så länge okänt. Mer än 50 målningar av Hitler har under årens lopp sålts på auktion.

© Adolf Hitler

Professor: Verken bör bevaras

Redan innan serien har börjat visas har den utlöst ett ramaskri bland till exempel judiska organisationer och konstintresserade.

Konstprofessor Sam Rose vid University of St. Andrews pekar på verkens historiska värde:

”Hur olyckligt det än är så är verk av Hitler och Gill (den brittiske konstnären Eric Gill, som avslöjats som pedofil, red.) en viktig del av historien och i framtiden kan de hjälpa oss att förstå saker om oss själva. Verken hör hemma i ett arkiv, så att de kan studeras”, anser Sam Rose.